t.dince®

24 Ağustos 2010 Salı

İŞTE EVET VE HAYIRCILAR

Türkiyeliyim diyenler: Evet..

Türküm diyenler: Hayır.

- İbrahimi dinindenim diyenler: Evet.

- Muhammed(sav)’in dinindenin diyenler: Hayır.

- ABD ve AB : Evet

- Anti Emperyalistim diyenler: Hayır.

- Sevr’ciler: Evet.

- Lozancılar: Hayır.

- Federasyoncular: Evet.

- Üniterlik yanlıları: Hayır.

- Gayrı milliciler: Evet.

- Milliciler: Hayır.

- Kak Mesut (Barzani): Evet

- Şehit Aileleri: Hayır

- PKK: Evet.

- Mehmetcik: Hayır.

- Keşiş Bartholomeos: Evet.

- Türk tarihi: Hayır.

- Bilderbergciler: Evet.

- Türk Milliyetçileri-Ulusal cıları: Hayır.

- Dönmeler: Evet.

- Ülkücüler: Hayır

- Dinciler: Evet

- Dindarlar: Hayır.

- Mağrurlar: Evet.

- Mağdurlar: Hayır.

- MÜSİAD: Evet

- Bakkallar Federasyonu: Hayır.

-Sezen Aksu: Evet

-Kadir İnanır: Hayır.

-Nihat Doğan: Evet.

-Tarık Akan: Hayır.

-Ahu Tuğba: Evet.

-Nasuh Mahruki: Hayır.

-Ferit Şahenk: Evet.

-Prof. Dr. Haydar Baş: Hayır.

-Abdullah Gül: Evet.

-Süleyman Demirel: Hayır.

-Hasan Celal Güzel: Evet.

-Ahmet Necdet Sezer: Hayır.

-Hilmi Özkök: Evet.

-Hüseyin Kıvrıkoğlu: Hayır.

-Yaşar Büyükanıt: Evet.

-İlker Başbuğ: Hayır.

-Aziz Yıldırım: Evet,

-Adnan Polat: Hayır.

-Rantiyeciler: Evet.

-İşsizler: Hayır.

-ÇokUuluslu Şirketlerin temsilcileri: Evet.

-İflas eden esnaf: Hayır.

-Büyük Market sahipleri: Evet.

-Mahalle Bakkalları: Hayır.

-Gemi sahipleri: Evet.

-Kayıkçı ve kürekçiler: Hayır.

-Pırlanta Mağazası olanlar: Evet.

-Babasından sigara parası isteyen işsiz Üniversite mezunları: Hayır.

12 Ağustos 2010 Perşembe

AKP NİN BİLMEDİĞİNİZ 60 YOLSUZLUK DOSYASI !! HEPSİ BELGELENMİŞ

1- TCDD İZMİR LİMAN İHALESİ






TCDD Izmir Liman'i icin, yillik 70 milyon $'lik yukleme-bosaltma isleri icin ihale hazirligi yapiliyor. Daha sonra ihaleden vazgeciliyor. Ihalesiz olarak 15 yilligina Reha Denizcilik ve Raden Lojistik isimli 2 sirkete veriliyor. Sirketlerin, 15 yilin sonunda arzu ettikleri takdirde 15 yil daha ise devam edebilecegi sozlesmede yer aliyor.



(Toplam 30 yil sureli) Toplam 2 milyar 100 milyon $'lif is ihalesiz veriliyor. Bu firmalardan biri, sozlesme tarihinden 2 gun once kuruluyor, digeri de ayni gun kurulusu gerceklesiyor. Bu sirketin buyuk hisseli ortaklarindan biri AKP'nin Bakirkoy Ilce Baskanligi'ni yapmis olan Rahmi Genc. Sozlesme imzalandiktan sonra bu kisi, hisselerini devredip, ayriliyor. Olayin usulsuzlugu dile getirilince, TCDD Reha Denizciligin sozlesmesini iptal ediyor. Bu sirketin Genel Muduru de, diyor ki; "TCDD'nin aleyhine dava actik, davayi TCDD kaybederse 225 milyon $ tazminat odeyecek, haberleri olsun."SONUC: TCDD yapilan islerin usulsuz olmadigini acikliyor.



2-ISTANBUL BUYUKSEHIR BELEDIYESI ARAC SIGORTA IHALESI



Istanbul Buyuksehir Belediyesi, agir tasitlar icin, sigorta ihalesi aciyor. Bu ihale, 197 milyar lira ile AKP Istanbul Milletvekili Alaattin Buyukkaya'nin, onceden ortagi oldugu Buyukkaya Sigorta Aracilik A.S'ye veriliyor.SONUC: Istanbul Buyuksehir Belediyesi, ihalenin usule uygun oldugunu acikliyor.



3-TCDD ISTASYON YENILEME IHALELERI



TCDD'den 10 istasyon yenileme ihalesi AKP Kadin Kollari MKYK Uyesi Emine Alioglu'na veriliyor. Bu AKP'li muteahhit hanim, ayni zamanda yesil kart sahibi. Once devletten yesil karti aliyor, sonra da 10 Istasyon yenileme ihalesini aliyor.SONUC: TCDD ihalelerin usule uygun oldugunu acikladi.



4-GEBZE AKARYAKIT KACAKCILIGI OLAYI



5 trilyonluk bir hadise. Ulastirma Bakanligi Mustesar Yardimcisi Kemal Albayrak dahil, bir cok burokrat halen yargida. Kemal Albayrak, AKP Kurucular Kurulu uyesi ve AKP Kirikkale eski Milletvekili. Turkiye'de, yilda 1,5 milyar $'lif akaryakit kacakciliginin oldugu aciklaniyor. SONUC: Halen dava yargida devam ediyor. Olayi ortaya cikartan Kocaeli Emniyet Muduru bilahare gorev yeri degistirildi.



5-TMSF OTEL IHALESI



TMSF, Ceylan Grubu'ndan, banka borcuna karsilik 52,5 milyon $'a Antalya'daki Deluxe Resort Otel'i aliyor. Devir oncesi otel fiyati, ekspertif raporunda bu sekilde belirtiliyor. TMSF, ayni oteli bu sefer 25.3 milyon $'a satiyor. Ulu soy Grubu aliyor. 27 milyon $ devlet zarar ediyor.SONUC: TMSF, yapilan islemin usule uygun oldugunu acikladi.



6-DERINCE ARAZI ALIMI OLAYI



Ozellestirme Idaresi, Yarimca Porselen Arazisi'ni, 30.5 milyon $'a bir ozel sirkete satiyor. Erdemir, 82 milyon $'a ayni araziyi, bu sefer soz konusu ozel sirketten satin aliyor. Devlet, 52 milyon $ kendi arazisinden zarar ediyor. Ve Erdemir yonetimi, 2 yildir bir liman icin arazi aradiklarini ifade ediyor, 20 gun icinde en pahalisini seciyor.SONUC: Erdemir, yapilan islemin usule uygun oldugunu acikladi.



7-BALIKESIR SEKA KAGIT FABRIKASI IHALESI



Fabrika, 30 Haziran 2003´te 1.1 milyon $'a Albayraklar A..S'ye satiliyor. Ozellestirme Idaresi, piyasa degerini 51 milyon $ olarak belirliyor. Sonra Seluloz-Is Sendikasi, mahkemeden satisi iptal ettiriyor. Bu arada ihale iptal edildigi icin, bu parayi Ozellestirme Idaresi talep ediyor. Sirket bununla ilgili henuz odemede bulunmuyor. 12.7 trilyonluk bir varlik kaybi tespit ediliyor. ( YaklasIk 10 milyon $'lif ) Bu rakam stoktaki mallarin satilmasindan ve alacaklari tahsil etmesinden kaynaklaniyor. Mahkemenin iptal karari Nisan 2004´te. Yani 10 ay sonra.SONUC : Maliye Bakani, gerekenin yapilacagini acikladi.



8-HALKBANKASI' NDA 30 MILYON $'LIK KREDI ZARARI OLAYI



Devlet Bakani Ali Babacan'a, Net Holding'in 30 Milyon $'lif kredisinin geri alinamayacagi ve hemen mufettis gorevlendirilerek olaya el konulmasi, aksi takdirde zaman asimina ugratilacagi, TBMM Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu'nca ve resmi yazilarla uyarildigi halde, bir islem yapilmamis ve30 milyon $ gibi bir alacak zaman asimina ugruyor. Benzeri bir iddia ile, 57. Hukumet'in Basbakan Yardimcisi Husamettin Ozkan ve Devlet Bakani Recep Onal'in, Yuce Divan'da yargilanmakta olduklari bilinmektedir. SONUC: Bakan ile ilgili herhangi bir islem yapilmadi. Mufettisle ilgili, gorevi ihmalden dava acildi.



9-TEKSTILDE 1 KATRILYONLUK HAYALI IHRACAAT OLAYI



2004 yilinda, 915.3 trilyonluk Katma Deger Vergisi tahsil edildi. Buna karsilik, 2 katrilyon 83 trilyonluk vergi iadesi yapildi. YaklasIk 1 katrilyonluk hayali ihracata yapildigi iddiasi var. Bu konu ile ilgili Maliye Bakani Unakitan; "Denizli'de 50 milyon $ ihraca ati olan bir firma, inceleme gormus. 100 bin $'lif Rusya'ya yaptigi ihracaatlarin alicisi bulunamiyor. Yahu Rusya'da kimi buluyorsun ki? Arasan Rusya'da Basbakan'i bile bulamazsin. Bu adamin adi olmus hayalici. Inceleme yapilmis. Inceleme elemani boyle demis. Inceleme elemani kim Allah askina? Maliye Bakani adina inceleme yapiyor. Maliye Bakani kim? Yahu Bakan benim ya!" diye konusabilmistir. SONUC: Bu konu ile ilgili bugune kadar resmi bir sorusturma acilmamistir.



10-MAVI AKIM DOGALGAZDA EK PROTOKOL OLAYI



19 Kasim 2003 tarihinde, Ruslarla ek protokol imzalaniyor. Turkiye, "F1 Formulu" nden vazgecip, Ruslarin istedigi Fo'i kabul ediyor. Ve 1 Nisan 2005 tarihi itibariyle 8,5 milyar dolar fazladan odemeye Turkiye razi oluyor. Ana Muhalefet Partisi, konuyla ilgili gensoru verdi. Sayin Basbakan bizzat oylamaya katilip, gensorunun reddedilmesini sagladi.SONUC: Konu ile ilgili yapilan aciklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir. Ayni ve benzeri konudan, gecen donemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Cumhur Ersumer'in, formul degisIkligi yapti diye ve sonucunda devleti 257 milyon $ zarara ugratilmasina sebep oldugu iddiasiyla, Yuce Divan'da yargilanmakta oldugu biliniyor.



11-281 MILYARLIK "HUZURLU ORTAM BULMA" OLAYI



Atilla Basoglu'nun Adana'da sirketi var. Sirketinde Maliye vergi incelemesi baslatiyor. Atilla Basoglu'nun ailesine ait Adana-Yuregir' deki "Yuksel Tekstil" de, vergi kacirdigi gerekcesiyle, bir sure once baskin yapiliyor. Ve usulsuzluk dolayisiyla sirkete, 600 milyarlik ceza kesiliyor. Atilla Basoglu CHP Adana Milletvekili. Bir muddet sonra CHP'den istifa edip, AKP' ye geciyor. Ve AKP' ye gectiginde " huzurlu bir ortam buldum" diye bir aciklama yapiyor. AKP Adana Milletvekili Atilla Basoglu'nun aile sirketiyle ilgili 600 milyarlik cezasinin, 319 milyara indirildigi ifade ediliyor.SONUC: Bu olay kamuoyuna "281 milyarlik huzur ortami" diye yansiyor.



12-IZMIR HALKAPINAR KAPALI SPOR INSAATI IHALESI



Izmir'de yapilacak Kapali Spor insaati ihalesi icin, ilan verilmemis. 30 trilyonluk bir is. AKP Cankaya Belediye Baskan Adayi'nin sahibi oldugu sirkete, usulsuz olarak verildigi ileri suruluyor. Hatta 2004 yili Yatirim Programi'nda, soz konusu salon icin, odenegin bulunmadigi da ifade ediliyor.SONUC: Ihalenin usule uygun yapildigi aciklandi.



13-ULUSAL MARKER TEMIN IHALESI



Enerji Piyasasi Denetleme Kurulu (EPDK) 2002-2004´te ihale surecini baslatti. EPDK once Ekim 2004´te bir yeterlilik ilanina cikti ve denildi ki; "ben bu ihaleyi 1 Ocak 2005´te bitirecegim ve marker kullanimina baslayacagim" . Bu ilandan sonra, 3 defa yeni teknik ve idari sartlar getirildi. Ve 2 ayda 200 adet detektor temin etme zorunlulugu getirildi. Tek firmaya yonlendirildi. O da "John Hogg" adli Ingiliz firmasi. 100 trilyonluk is.SONUC: Ihale bitirildi.. Onaylanma safhasinda.



14-SSK'DA ILAC YOLSUZLUGU OLAYI



Roche'un, SSK'ya piyasaya sattiginin 2-3 misli fazla fiyatla ilac verdigi tespit edildi. Bu konuyla ilgili dava acildi. Dava surecinde, SSK'nin 2 ust duzey yoneticisi tutuklandi. 16 sanikli dava, Istanbul 10 Agir ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Savcilik iddianamesinde, SSK'nin nasil batirilmaya calisildigina yer verildi. Ve Turkiye'nin, ilac sirketlerine fazladan 6 milyar $ odedigi ifade edildi.SONUC: Yargilama devam ediyor.



15-AYCELL-ARIA BIRLESMESI KONUSU



Italya Basbakani Silvio Berlusconi'nin ricasi uzerine, AYCEEL-ARIA birlesmesinden dogan AVEA'nin yaklasIk 3 milyar $'lif zarari, Hazine'ye yuklendi. Ileri suruldugune gore; " Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Basbakanlik Teftis Kurulu'nun, kamuyu zarara ugratan ve "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal sucu" isledigini one surulen Aycell yoneticilerinin, Savciligin sorusturma istemine onay vermedi. Erdogan eski yoneticilerin uyarilmasina, haksiz edinildigi dusunulen bir paranin tahsiline onay verdi. Yuksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) Aycell'e iliskin 2003 yili raporuna gore, sirkette Genel Mudur, Genel Mudur Yardimcisi ve Danismanlar' a, "ortalama yasal ucret tavanindan" fazla ucret baglandi. Bu konuda YDK'nin istegi ile Hazine'ce yapilan uyarilara ragmen Turk Telekom A.S. ve Aycell yasalara aykiri bu durumu surdurdu. Bunun uzerine YDK, "ivedi durum raporu" hazirladi. Bu rapor uzerine, Basbakanlik Teftis Kurulu sorusturma baslatti. Hazirlanan raporda, Basbakanlik ve Hazine'nin bagli oldugu Devlet Bakanligi'nin talimati ve mevzuata aykiri olarak, Aycell yonetiminin yuksek serbest ucretlere sorusturma asamasinda da yuzde 15 zam verdigi ve bunu uyguladigi bilgisi yer aldi. Raporda, "Sirket yonetiminde yetkilerine verilen kamu kaynagini sorumlulukla kullanmayan, bu suretle kamu zararina yol acan Aycell Yonetim Kurulu Baskani, Genel Muduru ve Yonetim Kurulu Uyeleri'nin durumunun, "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" hukumlerine uydugu cihetle haklarinda kamu davasi acilmasi ve gereginin takdir ve ifasi icin raporun Ankara Cumhuriyet Bassavciligi' na gonderilmesi istendi. Ancak, Basbakanliga sunulan bu onay teklif yazisi, Erdogan tarafindan, "raporun Ankara Cumhuriyet Bassavciligi' na gonderilmesi" sIkki haric, digerleri "uygun" gorulerek, onaylandi. Oysa, Devlet eski Bakani Husamettin Ozkan'i Yuce Divan'a gonderen olayda da, YDK raporlarina gore, Halkbankasi' ni zarara ugratan burokratlarla ilgili olarak Teftis Kurulu'nca hazirlanan raporun geregi yapilmamis ve bir bucuk yil Ozkan'in masasinda bekletilmisti. "SONUC: yapilan aciklamalar kamuoyunu tatmin etmedi. Aycell ile Aria kanun cikartilmak suretiyle birlestirildi.



16-IKTISAT GAYRI MENKUL YATIRIM ORTAKLIGI OLAYI



Iktisat Gayri Menkul Yatirim Ortakligi sirketi, Gunes Turizm Seyahat A.S.'ye18 milyon 250 bin $'a satiliyor. 30 Aralik 2004´te. Para 4 yil vadeli odenecek, bir acik arttirma yapilmiyor. Gunes Turizm, "Albayraklar Grubu"nun bunyesinde bir sirket. 31 Aralik 2004´te TMSF bir portfoy raporu hazirliyor, bagimsiz denetim kurulu raporu cikartiyor.. Istanbul ve Bodrum'da bina,arazi,otel toplam degeri 38 trilyon.( Resmi rapora gore) 31 Aralik 2004´te kasada 10.9 trilyon nakit var oldugu ifade ediliyor. Bunu 30 Aralik 2004´te satiyor. Toplam 48 trilyonluk sirket, 25 trilyona satiliyor. 23 trilyon zarar edildigi ifade ediliyor.SONUC: yapilan islemin usule uygun oldugu aciklandi.



17-AYCELL-SIEMENS ANLASMASI OLAYI



Siemens'ten alacagi 10 milyon Euro'nun tahsili icin harekete gecen Aycell, Bakan Binali Yildirim'in engeline takildi. Aycell, 2001 yilinda Siemens ile sozlesme imzaladi. Ancak, Siemens yukumluluklerini yerine getirmedi. Konuyu arastiran Aycell Komisyonu ve Hukukcular, bu nedenle Siemens'in gunluk 96 bin Euro ceza odemesi gerektigini belirledi. Miktar artinca, Aycell alacagini tahsil etmek icin girisimlere basladi. Bu asamada devreye Bakan Yildirim girdi. Aycell Yonetimi, apar topar degistirildi. Yonetim Kurulu Baskanligi'na, Bakan Yildirim'in Gemi Sanayi A.S.'de beraber calistigi Cahit Paksoy getirildi. Bu sirada Siemens de, milletvekillerine Aycell hatti karsiliginda bedava cep telefonu dagitti. Bunun ardindan alacaklar rafa kaldirildi.SONUC: Konu ile ligimi yapilan aciklamalar kamuoyunu tatmin etmedi.



18-BASBAKANLIK TADILATI ILE ILGILI KONU



Basbakanlik Yeni Bina, Basbakanlik Konutu ve Basbakanlik Merkez Bina'da buyuk capli tadilatlar yaptirildi. Ana Muhalefet Partisi, 3 Kasim secimlerinin ardindan, 58 ve 59´ncu Hukumetler doneminde, Basbakanlik Yeni Bina, Basbakanlik Konutu ve Basbakanlik Merkez Bina'da yapilan bu buyuk capli tadilatlari, TBMM gundemine tasidi. Ana Muhalefet Partisi, 2003-2004 butcelerinde bakim-onarim icin cuzi odenekler disinda bu tur bir tadilat icin kaynak ayrilmazken, bu is icin hangi kalemden ne kadar odenek kullanildigi ve ihale acilip acilmadigi sorularinin Basbakan Recep Tayip Erdogan tarafindan yanitlanmasi icin bir soru onergesi verdi. Verilen soru onergesinde, Erdogan'a su sorular yoneltildi:" -2003-2004 yillarinda yenilenen Basbakanlik Merkez Binasi, Basbakanlik Konutu ve Basbakanlik Yeni Binasi'nda yapilan tadilat ve yenileme icin hangi kalemden, ne kadar odenek ayrilmistir? -Bu yenileme ve tadilatlar icin ihale acilmis midir? Bu isler hangi yontemle verilmistir? Hangi sirket veya sirketler ne kaderlik bedeller soz konusu isi ustlenmislerdir? -Merkez Bina'nin sil alani icinde olmasi sebebiyle yenilenmesi icin Anitlar Yuksek Kurulu'ndan izin alinmis midir?-Islemleri Mucahit Aslan mi yapti? Onergesinde, bu yenileme ve tadilat islemlerinin Basbakanlik Danismani Mucahit Aslan'in koordinasyonuyla yapildigini one suren Ana Muhalefet Partisi, Erdogan'a "Mucahit Aslan'la cezaevinde birlikte hapis yattiniz ve sonrasinda Aslan'i yaniniza Danisman olarak aldiginiz dogru mudur? Dogruysa Aslan'in cezaevinde yatma sebebi nedir? diye sordu.-Odemeler ortulu odenekten mi? Yine onergede, yenileme ve tadilat icin muteahhitlere odemelerin Vakifbank'taki bir hesaptan yapildiginin belirtildigi de ifade edilerek, "Bu hesap hangi hesaptir? Bu islerle ilgili tutarla ortulu odenekten mi yapilmistir? "SONUC: Bu konuyla ilgili bugune kadar bir aciklama yapilmadi.



19- EMLAK GAYRI MENKUL YATIRIM ORTAKLIGI OLAYI



Emlak Gayri Menkul Yatirim Ortakligi (GYO) A.S.'nine, 2003-2004 yillarinda gerceklestirdigi kat karsiligi arsa projelerinde, 1.1 milyar YTL (katrilyon lira) tutarindaki kamusal servetin muteahhit firmalara "ortulu kazanc" seklinde aktarildigi ileri suruldu. TOKI' YE ait Emlak GYO'nun projeleriyle ilgili Basbakanlik Teftis Kurulu ile SPK'nin ortak sorusturma yapmasi istendi. Basbakanlik Yuksek Denetleme Kurulu (YDK), 2003-2004 yillarinda ihale edilen ve insaati devam eden yedi projeyle ilgili ozel inceleme raporu hazirladi. Besi Istanbul Atasehir'de, ikisi de Izmir Mavisehir ve Istanbul Yukari Dudulu Koyu'ndeki projelerde, Emlak GYO'nun arsalarinin gercek degerinin altinda gosterildigi, muteahhitler tarafindan yuklenilen insaat maliyetlerinin ise sisirildigi ileri suruldu.SONUC: Konu ile ligimi yapilan aciklamalar kamuoyunu tatmin etmedi.



20-KAYSERI ELEKTRIK DAGITIM SIRKETI KATKI PAYI KESINTISI OLAYI



Kayseri Elektrik A.S.'de, %10´luk enerji fonu katki payi kesintisi Enerji Bakani Hilmi Gulercin oluruyla %1´e indiriliyor. Oysa Bakanlik Teftis Kurulu'nun bu sirkete actigi davadan 74 trilyonluk alacagi var. 2002´den beri devam ediyor. Sadece boyle bir sey Bakanligin aleyhine yillik 20 trilyonluk bir fondan vazgecme anlamina geliyor. Soz konusu firmanin daha once Genel Mudurlugu'nu yapmis olan ve halen AKP Kayseri Milletvekili olan Taner Yildiz'in, bu kararda etkisinin olup olmadigi merak ediliyor.SONUC: Kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmadi.



21-BINGOL DEPREM KONUTLARI OLAYI



Bingol'de Toplu Konut Idaresi Baskanligi'nca 2016 konut insaf ediliyor. Tanesini 38 milyardan yaptiriyorlar. TOBB de ayni yerde ve ayni projeyle 480 konut yaptiriyor ve ayni konutu 30 milyara mal ediyor. 1 konutta 8 milyar fark ediyor. Toplam TOKI, 12 trilyon fazla odemede bulunuyor. Basbakan'in da katildigi gorkemli torenle teslim edilen konutlarin daha icine girmeden curudugu ileri suruluyor.SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmadi.



22-TEKEL TOKAT SIGARA FABRIKASI MAKINA IHALESI



Tekel, 10 Haziran 2004 tarihinde Tokat Sigara Fabrikasi'na, sert paket kutulu sigara paketleme makineleri alimi icin ihale aciyor. Ve sozlesme sartnamesinde "makinelerin kullanilmamis ve yeni olmasi kosulu" bulunuyor.13 milyon 840 bin Euro'ya malalan makinelerin bazilarinin yeni, bazilarinin da kullanilmis oldugu anlasiliyor. Tekel'e tanesi, 1,7 milyon Euro'ya satilan bu makineler, Beyaz Rusya'ya 570 bin Euro'ya satilmis. Bu fark edilince AKP, Meclis'e Torba Yasasi ile bir madde getiriyor. Tekel tarafindan ithal edilen kullanilmis makinelerin, satin alinmasina izin verilmesi ongoruluyor. Bu isi ortbas etmek icin, Tekel ile ilgili maddenin yururluk tarihi ihale oncesine cekiliyor. Boylelikle, yaklasIk 24 trilyonluk kullanilmis mal satan Ispanyol Firmasi'ndan alinan makineler, aklanmis hale getirilmek isteniyor.SONUC: Tekel'in bu ihalesi, "Kamu Ihale Kurumu" oca iptal ediliyor. Tekel Yonetim Kurulu da, makinelerin iade edilmesi kararini aliyor. Ancak, konu ile ilgili tazminatlarin miktari ve bunun sorumlularinin kimler oldugu konusu, henuz sorusturulmus degil.



23-HUMMER CIP'LI 9.8 TRILYONLUK IHALE OLAYI



Adalet Bakani Cemil Cicek'in oglunun dugunune, Milli Egitim Bakani'nin esi Sahsenem Celik'le birlikte, Hammer Cip'le giden Melek Ipek'in ortak oldugu sirketin, okullarda dagitilan bedava kitap kampanyasina katildigi ve bedava kitap ihalesine katilip, 9.8 trilyonluk ihale aldigi ifade ediliyor.SONUC: Konu ile ilgili yapilan aciklama, kamuoyunu tatmin edici olmamistir.



24-ULASTIRMA BAKANI'NIN OGLUNUN GEMI KIRALAMA OLAYI



Ulastirma Bakani Binali Yildirim'in 24 yasindaki oglu Erkan Yildirim, ihalesiz olarak Ankara Feribotu'nu aliyor. Santur isimli sirket almis oluyor. Bu feribotun, gunlugu en az 15 bin $'dan kiralanmasi gerekirken, 9 bin $'a kiralandigi ifade ediliyor. Burada onemli bir konu da, Cesme- Bindisi arasinda Devlet, Samsun Feribotu'nu isletiyor. Madem bu hat is yapiyor da, Devlet 2 feribotu neden isletmiyor? Ankara Feribotu ucuza kiralandigi icin, bilet fiyatlarinda indirim yapiliyor. Ankara Feribotu, 740 yolcu ile Cesme'ye gelirken, Samsun Feribotu 400 yolcuda kaliyor.SONUC: Konu ile ilgili Ulastirma Bakani'nin yaptigi aciklamalar, kamuoyunu tatmin edici olmamistir.



25-IZMIR SORU KITAPCIGI IHALESI OLAYI



Izmir Il Milli Egitim Mudurlugu, seviye tespit sinavi soru kitapcigi icin, 320 bin ogrencinin durumunu belirlemek uzere, ihale aciyor. Ihale; ogrenci basina 265 bin lira teklif veren firma yerine, 470 bin lira teklif veren, Bayindirlik Bakani Zeki Ergezen'in kardesi Omer Faruk Ergezen'e ait "Sarakuska" adli sirkete veriliyor. Ihalenin teknik sartnamesinde yer alan "kesinlesmis SSK ve vergi borcu bulunmadigina dair belge istendigi" maddesiyle ilgili evrak, 14 Aralik'ta Milli Egitim Mudurlugu'ne geliyor. Ancak, 13 Aralik'ta sozlesme imzalaniyor. 120 milyarlik bir is.SONUC: Kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmadi.



26-THY 36 AIRBUS UCAK ALIMI KONUSU



THY'nin, Ozellestirme kapsaminda iken halka arzi, %51´den fazlasi amaclandigi halde THY'nin ucak alimini, ozellestirilmeden sonra gerceklestirilmesi beklenirdi. THY, Mayis 2004 tarihine kadar Kamu Ihale Yasasi'na tabii idi. Cikartilan bir yasa ile THY ucak alimlarini, Ihale Yasasi'na tabi olmadan gerceklestirilmesi imkan dahiline getirildi. THY Genel Muduru, ucaklara 1,5- 2 milyar $'lif bir odeme yapilabilecegini soylemisti. AirBus ise, rakamin 3 milyar $'i gececegini acikladi. Ucaklarin kac liraya alindigini, baska firmalarla bir gorusme yapilip, fiyat istenip istenmedigi aciklanmiyor. SONUC: Konu ile ilgili yapilan resmi aciklamalar, kamuoyunu tatmin etmemistir.



27- BOTAS'IN FERNAS SIRKETI'NE IHALESIZ 24,5 MILYON $'LIK IS VERILMESI OLAYI





Fernas sirketi, CHP'den Aku'ye gecen Batman Milletvekili Mehmet Nezir NASIROGLU'nun kuzenine ait. Ihalesiz is sozlesmesini BOTAS yapiyor. BOTAS Genel Muduru; " Isi yapsa da, yapmasa da Fernas sirketi'nin 24,5 milyon $ odeyecegini ve bunun dogru bir karar oldugunu " savunuyor.SONUC: yapilan aciklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir.



28- MILLI EGITIM BAKANLIGI 62 ILKOGRETIM OKULU IHALE OLAYI



Konuyla ilgili Ana Muhalefet Partisi, Milli Egitim Bakani Huseyin CELIK hakkinda sorusturma onergesi veriyor ve bizzat Basbakan Recep Tayip Erdogan'in talimatiyla, AKP Grubu cogunlugu ile sorusturma acilmasini reddediyor. Bilindigi gibi, Milli Egitim Bakanligi (Yatirimlar ve Tesisler Daire Baskanligi), 07.06.2004 tarihinde, Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi'nin (IMKB) 8 yillik Temel Egitimi desteklemek amaciyla, kendi kaynaklarindan sagladigi 500 trilyon liralik kaynak ile, 44 farkli ilde toplam, 958 bin 166 metre karelik, 135 adet ilkogretim okulu insaati ile ilgili bir paket icinde 62 adet ihaleyi yapti. Akabinde, Bakanlik degerlendirmesini tamamlayarak sonuclari ihaleyi kazananlara bildirdi. Bir taraftan, farkli illerde, ayni sinif ve standartta insaatlar icin cok farkli fiyatlar onaylanirken; diger taraftan ayni ihalede teklif edilen en dusuk fiyatlar gozerdi edilmis, kabul edilen teklifler, daima ortalamanin ustunde fiyat veren firmalara ait olmustur. En dusuk fiyatli teklif, BIRINCI sira olmak ve tum tekliflerin kucukten buyuge siralanmasi halinde, toplam 62 ihale icinde, ornegin, "en ucuz teklif siralamasinda" BIRINCI, IKINCI ve UCUNCU firmalara HIC IHALE VERILMEMISTIR. Sonuc olarak; Milli Egitim Bakani Huseyin Celik, EN YUKSEK TEKLIFLERI ONAYLAYARAK, (KDV haric) 86 trilyon 291 milyar liraya kadar bir Kamu kaynagi kaybina yol acacak islemlere goz yummakta hic bir sakinca gormemistir. - M.E.B.'nine ONAYLADIGI Fiyatlarla Ihale toplami.. 379.944 milyar TL. -M.E.Banin REDDETTIGI, En dusuk Fiyatlarla Ihale toplami 293.653 Milyar TL. -Kamu kaynagi KAYBI........: 86 trilyon 291 milyar TL. -KDV dahil, Kamu kaynagi KAYBI.. : 101 trilyon 823 milyar TL.SONUC: Resmi aciklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir.



29- 2. BEYAZ ENERJI YOLSUZLUGU OLAYI



Enerji davasinda 3 AKP'li var. Ankara Cumhuriyet Savciligi, Enerji Bakanligi'ndaki ihale yolsuzluklariyla ilgili dava acti. Iddianamede, 18 sanik, "cete kurmak, ihaleye fesat karistirmak, rusvet"le suclaniyor. Iddianamede ayrica, isadami Ibrahim Selcuk'un AKP Genel Sekreter'i Idris Nadim Sahin'le goruserek, Bakanligin Teftis Kurulu'nu etkilemek icin, baski yaptigi da yer aldi. Ankara Cumhuriyet Savcisi Semsettin Ozcan'in hazirladigi iddianamede, saniklarla ilgili ulasilan sonuclar soyle yer aldi: " Ibrahim Selcuk'un, Enerji Bakanligi'nda aldigi siyasi guc ve cesitli yontemlerle olusturdugu baski, siddet ve tehdit sonucu cikar amacli suc orgutu olusturdugu, bu orgutu yonettigi, orgut adina faaliyette bulundugu anlasilmistir. Bu faaliyetler dogrultusunda Bakanliga bagli anonim sirketler tarafindan cikarilan tum ihalelerle ilgilendigi, ihaleleri kendi sirketi Ezgi adina almasa dahi, sirket sahibi diger saniklar adina alinmasi icin, yogun caba sarfettigi, bu amacla ihalelerin ertelenmesini, sartnamelerin degistirilmesini temine yonelik faaliyetlerde bulundugu ortaya cikmistir." Iddianamede, isadami Ibrahim Selcuk'un, AKP Agri Milletvekili Cemal Kaya ile olan telefon gorusmelerine vurgu yapildi. Kaya'nin, Selcuk'u arayarak esi uzerine kayitli Aram Sirketi'ne, EUAS'dan ihale alma girisiminde bulundugunun anlatildigi iddianamede, "Bu amacla Karga mis, Ozluce ve Urca ihaleleri ile ilgili ayrintili gorusmeler yaptiklari, bu gorusmelerde sanik Selcuk'un, Milletvekili Cemal Kaya'ya yapmasi gereken kirimlari dahi soyledigi, Cemal Kaya'nin teklif edilen bazi ihaleleri kucuk bularak, kendisine daha buyuk ihaleler vermesini istedigi ifade edildi. Iddianamede, Selcuk'un, mufettislerce hazirlanan teftis dosyasinin Adliye'ye intikal ettirilmemesi icin Teftis Kurulu Baskani Cevdet Malkoc'a baski yapmasi icin, AKP Genel Sekreteri Idris Nadim Sahin'le gorustugu ve Malkoc'a Sahin araciligiyla baski yapildigi dosyanin halen Teftis Kurulu'nda incelendigi kaydedildi.SONUC: Yargilama devam ediyor. CHP'den Aku'ye gecen ve iddianamede suclanan Agri Milletvekili Cemal Kaya, Milletvekilligi' nden istifa etti. AKP Genel Sekreteri Idris Nadim Sahin ile ilgili herhangi bir fezleke duzenlenmedi.



30-JOKEY KULUBU'NDEN SHCEK PAYININ ALINMAMASI OLAYI



Turkiye Jokey Kulubu, at yarislari hasilatindan %1´lik payin, SHCEK' alinmamasinin engellenmesi olayi. SHCEK Kurulus Yasasi'nin 18.maddesinin h bendine gore, "kanuna gore sans oyunlari tertip eden kurumlarin, hasilattan %1´lik payin SHCEK' verilmesi" gerekir. Turkiye Jokey Kulubu, bu parayi odememis ve Tarim Bakanligi'ni mahkemeye vermistir. Ankara 6. Idare Mahkemesi, SHCEK lehine karar vermis ve bu kararin uygulanmaya konulmasi beklenirken, Devlet Bakani Gul dal Akait, ozel bir avukatlik burosunun talebi dogrultusunda, yasaya aykiri islem yapilmasi talimatini veriyor. Bu ozel avukatlik burosunun ortaklarindan birisinin Murat Aksu oldugu ve babasinin da, Icisleri Bakani Abdulkadir Aksu oldugu anlasiliyor. Kanunu uygulamayan Tarim ve Koy isleri Bakani Sami Guclu ile gorevini kotuye kullandigi icin Devlet Bakani Gul dal Akait icin, Ana Muhalefet Partisi tarafindan sorusturma acilmasi isteniyor. Fakat, Meclis'te AKP Grubu'nun cogunlugu tarafindan reddediliyor. SONUC: Konuyla ilgili yapilan resmi aciklamalar, kamuoyunu tatmin etmemistir.



31- MALI YE BAKANI'NIN OGLUNUN MISIR ITHALI OLAYI



Maliye Bakani Kemal Unakitan'in oglu, Gumruk Vergisi % 70´e cikmadan hemen once, 4 bin ton cerezlik misir ithal ediyor. Ve ithalden sonra, Gumruk Vergisi miktari yukseltiliyor. Maliye Bakani, konu ile ilgili yaptigi aciklamada "oglum o misirlari, tavuklarina yedirecek" diye ilginc bir gorus sergiliyor. Ifade edidigine gore, 4 bin misirla bir yil boyunca 175 bin tavugun beslenmesi soz konusudur. Ve bu miktarda bir tavugun da olmadigi ileri surulmektedir. Yine ifade edildigine gore, misir ithalinden 360 milyar kar elde edilmistir. Ileri suruldugune gore, 17 Nisan 2003´te misir Ithali'nde Gumruk Vergisi %20´ye indiriliyor. 15 Temmuz 2003´te 4400 ton ADB menselli misir ithal kontrol belgesi aliyor ve 4 Agustos 2003´te 4000 ton misir ithal ediliyor ve Gumruk Vergisi hemen bu ithalden sonra yukseltiliyor. 8 Agustos 2003 tarihinde % 45´e yukseltiliyor. Daha sonra da soz konusu vergi, % 70´e yukseltilmistir. SONUC: Maliye Bakani'nin aciklamalari kamuoyunu tatmin edici olmamistir.



32- MALIYE BAKANI'NIN KACAK VILLASI VE RESMI MUHURLERIN SOKULMESI OLAYI



Uskudar Belediyesi'nin 3 kez muhurlenmesine ragmen, muhru kirarak oturdugu viladin bahcesine bir de kacak villa insa eden Unakitan, depreme dayanikli bina yaptirmak icin belediyeye basvurunca, kacak viladin hikayesi de ortaya dokuldu. Kacak villanin sIkayet konusu olmasi uzerine, Icisleri Bakanligi Basmufettisi Sahin Demir, olayi incelemeye basladi. Bir gun sonra Uskudar Belediyesi, bir gazeteye villanin yikilmasi icin ilan verdi. Gerekce olarak da, evin bulunamadigi belirtildi. Yikim icin verilen ihale ilanina basvuran kimse de cikmadi. Demir, raporunda onemli ifadelere yer verdi. Raporda, "Belediye Baskani, bu olayda gorevini kotuye kullanarak, adeta ruhsatsiz insaatin bitirilmesi icin gayret gostermistir. Insaat, kalitesi ve mevkii acisindan son derece ranti yuksek bir halde tamamlanmistir. Bu durum da dikkate alindiginda kacak yapinin tamamlanmasinda ilgililer ile insaat sahibi (Kemal Unakitan) arasinda yasal olmayan iliskilerin olabilecegini akla getirmektedir" denildi.SONUC: Maliye Bakani, oglu ve kizinin villalarinin kacak oldugunu; ancak Belediye'nin kendisine dusen hizmetleri yerine getirmedigi icin kacak duruma dustuklerini acikladi.



33- TUPRAS IHALE OLAYI



2004 yilinda 15 milyar $ cirosu bulunan ve 500 milyon $ net kar eden TUPRAS'in, Zorlu Grubu ve Rus TAF-NEFT Konsorsiyumu' nun iptal edilen satisinda, degeri 1,3 milyar $ idi. Bilahare TUPRAS'in % 14.7'si 446 milyar $'a satiliyor. Bu durumda TUPRAS'in bu fiyattan hesap edildiginde, toplam piyasa degeri yaklasIk 3 milyar $ ediyor. Yani ayni TUPRAS'in cok kisa bir sure icerisinde, fiyati ortalama % 50 artmis oluyor . ve halen TUPRAS, AKP iktidari tarafindan satilmaya devam edilen bir kurum olarak ortada duruyor. TUPRAS gibi, stratejik bir kurulusun, yangindan mal kacirir gibi satilmaya calisilmasinin amacinin ne oldugunu ve eger mahkeme yapilan satisi iptal etmeseydi, meydana gelen yaklasIk 1,5 milyar $'lif zararin sorumlulugunun kimlere ait olacagi merak edilmektedir. SONUC: Iktidardan, kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



34- CORLU MOTIF TEKSTIL A.S.'NIN TPAO'YA BORCU KONUSU



Corlu'daki Motif Tekstil San.Tic.A.S. , TPAO'dan dogalgaz aliyor. Borcu 1,5 trilyonu asiyor ve odeme yapmiyor. Bunun uzerine TPAO, dogalgazi kesiyor ve soz konusu firmayi icraya veriyor. Iddiaya gore, Basbakan Recep Tayip Erdogan devreye giriyor. Verdigi talimatla gaz tekrar baglaniyor. Ve konu resmi yazismalara da yansiyor. Merak edilen hususlar sunlar; -TPAO'ya 1,5 trilyon borc takan ve hakkinda icra islemleri baslatilan bu firmaya, gazin baglanmasi konusundaki emir, bizzat Basbakan tarafindan verildi mi? Verilmisse sebebi nedir? -firmanin sahipleri kimlerdir? Bunlarin Basbakan'la ve AKP ile bir siyasi yakinligi var midir? firmanin sahipleri, Basbakan'a nasil ve kimleri araci koyarak ulasmislardir? -Soz konusu firmanin borcunun daha sonra 3 trilyona yukseldigi soyleniyor. Bu dogru mudur?Soz konusu olan firmanin, TPAO'ya olan borcunu odemeden kapandigi ileri suruluyor. Bu gercek ise, Devlet burada ne kadar zarara ugramistir? V e bunun sorumlulari kimlerdir? eger Basbakan bir talimat vermemisse, Basbakan'nin ismini kullanip belge duzenleyenlerle ilgili bir sorusturma acilmismidir? SONUC: Konu ile ilgili herhangi bir aciklama yapilmamistir.



35- TOKI'DEN BAKAN KARDESI'NIN IHALE ALMASI OLAYI



TOKI 24 Mart 2004´te toplam bedeli 1 trilyon 580 milyar lira olan Istanbul Halkali 3.Etap Konut Projesi'nin sosyal donati, alt yapi ve cevre duzenlemesi isi icin ihaleye cikti. Ihaleyi Ticaret Sicil Kayitlari'nda Fatih Demir yurek ve Dede Sahbudak'in ortak gozuktugu Demars Insaat sirketi % 31,69 fiyat kirimi yaparak kazandi. 8 Ekim 2004´te teslim edilmek kosulu ile 7 Mayis 2004´te sirket ile sozlesme imzalandi. Ancak, teslim tarihi gecmesine ragmen is tamamlanamadi. Ihaleyi kazanan Demars Insaat'in kagit uzerinde gozukmemesine ragmen, asil sahibinin Omer Faruk Ergezen oldugu ifade edildi. Omer Faruk Ergezen'in, gecen hafta gorevden alinan Bayindirlik Bakani'nin Zeki Ergezen'in kardesi'nin oldugu ve kardes Ergezen'in TOKI'nin yani sira Adalet Bakanligi ve Milli Savunma Bakanligi'ndan da ihaleler aldigi ileri suruluyor. Ifade edilen Bayindirlik Eski Bakani Zeki Ergezen'in kardesinin ihalelerde kayrildigi seklindedir. Gecen hafta gorevden alinan Bayindirlik Eski Bakani Zeki Ergezen, Milliyet Gazetesi'nden Safiha Colak'a yaptigi aciklamada; " Ye yiyen Bakan'i gorevden alirlar, ye da yedirmeyeni " demisti. Ulastirma Eski Bakani Yasar Topcu, Zeki Ergezen'in Bakanligi doneminde kendisine geldigi ve kardesi icin kendisinden ihale istedigini de aciklamisti. SONUC: Konuyla ilgili resmi bir aciklama yapilmamistir.



36- DATA TEKNIK SIRKETI'NIN IHALE ALIMLARI OLAYI



Ulker Grubu Sirketleri'nden Data-Teknik Bilgisayar'a, bazi kamu ihalelerinin usulsuz olarak verildigi ileri surulmektedir. PTT Genel Mudurlugu'nun otomasyonu icin 3 bin, buro icin de bin olmak uzere toplam 4 bin adet bilgisayar Data-Teknik Bilgisayar kazandigi, PTT'nin bu bilgisayarlar karsiliginda Data-Teknik' e 4 trilyon 348 milyar odeyecegi ve Data-Teknik' in30 Eylul 2004´te baslamak uzere 4 yil icinde soz konusu sozlesme sureci icinde teslim edilmesi gerektigi ifade ediliyor. Ayni sirketin Adalet Bakanligi'nin 20,5 trilyon lira bedelli teknik donanim ihalesini kazandigi ve Turk Telecom'a ADLS kurulumu ve servis destegi ihalesini yine Data-Teknik tarafindan kazanildigi ve ayrica Adalet Bakanligi'nin UYA kapsaminda Mahkeme Kalemleri'ne dagitilmak uzere 10 bin masa uzeri bilgisayar, Hakim ve Savcilar'a verilmek uzere 8 bin diz ustu bilgisayar temini isini de ustlendigi ifade edilmistir. Ileri suruldugune gore, Ulker mamullerinin dagitim ve pazarlamasini yapan sirkette Basbakan Recep Tayip Erdogan'in da bir muddet oncesine kadar ortak oldugu, bu nedenle soz konusu ihalelerde belirtilen firmanin kayirildigi ileri surulmektedir. SONUC: Konu ile ilgili herhangi bir sorusturma ve aciklama bugune kadar yapilmamistir.



37- EMNIYET GENEL MUDURLUGU GIYIM IHALESI



Icisleri Bakanligi'nin actigi, toplam 22,8 trilyonluk ihalenin buyuk bir bolumu Albayrak Turizm Insaat A.S.'nine aldigi ve 12 trilyon 680 milyar liraya 200 bin adet polis monte dikimi isini, SIYASI NEDENLERLE soz konusu firmaya verildigi ileri surulmektedir. Yine, Sumer Holding A.S.'ye ait TUMOSAN ihalesini de Albayraklar Sirketleri'ne bagli ALCELIK yapi Is.A.Senin aldigi ve bu ihalenin de sorusturulmasi gerektigi ifade edilmistir.SONUC: Bu ihalelerle ilgili herhangi bir sorusturma ve aciklama yapilmamistir.



38- TOKI'NIN 280 TRILYONU ASYA FINANS'A YATIRMASI KONUSU



Toplu Konut Idaresi'nin (TOKI) Butce Yasasi'ndaki "kamu kurumlari, kaynaklarini kamu bankalarinda tutar" ilkesini cigneyerek, 280 trilyon lirasini ozel finans kurumu (OFK) Asya Finans'ta tuttugu belirlendi. Faizsiz bankacilik yapan Asya Finans iliskisiyle ilgili belge ve dokumanlarin da uzerine "gizli" damgasi vurularak, Erdogan'a iletildigi ogrenildi. Basbakanlik Yuksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) TOKI faaliyetleriyle ilgili raporunda, kurum yonetiminin "kamu zararina neden oldugu" sonucuna varildi. Bircok konunun "iz birakilarak" ifade edildigi ana raporun ekinde, Istanbul ve Ankara'da ozel firmalarla ortak insa edilen toplu konutlara "ozel inceleme raporunda" yer verildi. TOKI, hizli toplu konut uretimi amacli projelerde "gelir paylasimi modeli" Nis esas aldi. Istanbul Halkali, Atakoy, Umraniye ve Kozyatagi'nda, Ankara Eryaman'da gerceklestirilen 10 bine yakin konut uretilmesini amaclayan 10 proje icin acilan ihalelerde firmalar, tekliflerini "idareye birakacaklari paylar" uzerinden hazirladi. Ihaleler sonuclandiginda, gecmis yillarda yuzde 50´nin uzerindeki "TOKI paylarinin" yuzde 25-30 civarina cekildigi ortaya cikti. Bir firmadan gelen istek uzerine, sozlesmelerin "satis hasilatini kullanma yontemini" duzenleyen hukmunde degisIklik yapildi."Yuklenici, Idare'nin uygun gorecegi bir bankada Idare adina TL hesabi acacaktir" seklindeki hukum "bir bankada veya bir ozel finans kurumunda hesap acilacaktir" seklinde degistirildi. Boylece, satis hasilatinin Asya Finans'ta tutulmasinin yolu acildi. Hukuk Musavirligi ile Idari Mali Isler Dairesi'nin karsi cikmasi sonuc vermedi. TOKI Baskan Vekili Erdogan Bayraktar ise, yaptigi aciklamada, OFK'lara yatirilan paranin kuruma ait olmadigini belirterek, "O para bizim paramiz degil. Muteahhitlere "paranizi oraya yatirmayin" diyemeyiz" demisti. YDK, kurum parasinin bir OFK' da tutulmasinin, kamu kurumlarinin butun kaynaklarini kamu bankalarinda tutulmasini (kamu haznedarligi) ongoren Butce Yasasi'nin 10.maddesi'ne uygun olup olmadiginin belirlenmesini, durumun sorusturma konusu yapilabilecegini ifade etti. Butcedeki kamu haznedarligi hukmu, istisnai uygulamalar icin Basbakan'in iznini sart kosuyor. TOKI'nin ise, Asya Finans'ta hesap acmak icin izin de almadigi belirlendi.SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



39- - THY'DA E-POSTA VE IHALELER KONUSU



THY'nin, cesitli alim ve hizmetlere iliskin yapmakta oldugu ihalelerin, Kamu Ihale Yasasi uygulamalari disinda, ilginc metotlarla yapildigi ifade edilmektedir.. bazi ihalelerin gerceklesmeden once, THY Yonetim Kurulu Baskan Vekili Hamdi Topcu tarafindan bazi isadamlari, bazi kamu gorevlileri, bazi gazeteciler, bazi milletvekillerine ihale bilgileri iceren e-postalar gonderdigi ifade ediliyor. Konu KIT Komisyonu'nda THY hesaplari incelenirken gundeme getiriliyor. AKP'LI Hemze Albayrak, Hamdi Topu'nun E-posta adresinden 40 kisiye gonderilen ve THY tarafindan 19 Nisan-25 Mayis 2004 tarihleri arasinda acilan ihalelerle ilgili bilgileri iceren notlari dagittigi, buna mukabil THY Yonetim Kurulu Baskani Candan Karlitekin'in "Butun ihaleler davul zurna ile ihale edilir. Butun ihale duyurularini elimizden geldigince ese dosta gonderiyoruz. Boylece varsa ihale mafyasinin kafasini kiriyoruz" diye aciklama yaptigi ifade edilmektedir. Cevabi aranan sorular sunlardir:" Bu 40 ozel kisi kimlerdir? Bunlar, bunlarin yakinlari veya bunlarin aracilik yaptigi yakinlari THY'nin actigi ihalelere girmismidir? Girmislerse ihale almislar midir? THY ile baglari naladir? Hangi olculere dayanarak bu40 ozel kisiye E-posta gondermislerdir? Ihale sureci Internet sitesinde neden yer almamistir? E-posta gonderilenlerin arasinda AKP yakinligi ile bilinen bir gazetenin Ankara Temsilcisi de var midir? Ve yine cevap aranilan bir diger soru; Kit Komisyonu'nda AKP'li bir milletvekili, E-posta ile bildirilen ihalelerin arastirilmasi icin onerge veriyor ve bu onerge diger AKP'lilerin oylari ile reddediliyor. Neden? "SONUC: Hukumetten konu ile ilgili hicbir aciklama yapilmamistir.



40- TCDD ISKENDERUN LIMAN BAKIM - ONARIM IHALESI



Iskenderun Limani sinirlari icindeki yaklasIk 11 bin 16 m2´lik kizaklama tesisinin, ilave yatirimlar ile mevcut amacina uygun islerde ve tersane nitelikli olarak kullanilmasina yonelik 1 Nisan 2004 tarihinde yapilan ihaleyi, TESKO Endustriyel isimli firma aldi ve tesis 30 yilligina bu firmaya kiralandi. TCDD ile TESKO Endustriyel arasinda yapilan yap-islet-devret sozlesmesine gore, sozlesmeyi takip eden ilk 6 aylik surede, firmanin aylik kira bedeli olarak 4.7 milyar lira odemesi ve bu sure zarfinda Liman'a 1 trilyonluk yatirim yapmasi karar altina alindi. TCDD'ye ait kilavuzlama hizmeti veren deniz araclarinin bakim onarim hizmetlerini eskiden kendi personeli ile goren TCDD, bu hizmetin TESK O'YA devredilmesinin ardindan ilk 6 ayda firmaya 1 trilyon 200 milyar lira odedi. Buna karsilik firma TCDD'ye ilk 6 ayda kira bedeli olarak toplam 28.2 milyar lira odedi. TESK O'NUN en buyuk ortagi Sadik Bal, Reha Denizciligin de ortaklari arasinda yer alan bir isim. Reha Denizcilik, TCDD Izmir Limani yillik 70 milyon $'lif yukleme bosaltma isini ihalesiz olarak, 30 yilligina alan 2 sirketten birisidir. TCDD Izmir Limani olayinda, AKP Eski Bakirkoy Ilce Baskani'nin da isminin yer almis olmasi dikkat cekmektedir. Iskenderun'daki ihaleye sadece TESK O'NUN teklif verdigi ve 6 aylik sure icinde tesislere 1 trilyon liralik yatirim yapma sozu vererek isi aldigi, ama buna mukabil soz konusu sure icerisinde bu yatirimin yapilmadigi one surulmektedir. Yine ifade edildigine gore, TCDD'nin denize girisi bile sakincali bulunan, 30-40 yillik ekipmanlarini kullanmaya devam eden TESK O'YA yatirim yapacagi icin kirada da kolaylik saglandi. Tesisin 23 milyar lira olarak belirlenen kira bedeli, 6 aylik sure icin 4.7 milyara dusuruldu.SONUC: TCDD, konu ile ilgili yaptigi aciklamada yapilan islemlerin usule uygun oldugunu bildirdi.



41- OZURLULER IDARESI'NIN KITAP IHALESI KONUSU



Ozurluler Idaresi Baskanligi "Islevsellik ve Sagligin Uluslararasi Siniflandirilmasi" baslikli bir kitap hazirliyor. Nehir Yayinevi ihaleyi aliyor. Ve 21.12.2004 tarih ve 821672 numarali fatura ile 12 milyar 750 milyon liralik faturayi, OIB'den tahsil ediyor. OIB'nin Baskan Vekili'nin Mehmet Aksoy oldugu, kitabin basimi icin olur verenin de, ayni ismin bulundugu, Aksoy'un "AB Surecinde Ozurluler Politikasi" ve "Geleneksel Sonrasi Toplum Uzerine" isimli kitaplarin, yayinlanmis oldugu basimevinin "aci kitaplar" oldugu ve OIB'den ihale alan Nehir Yayincilik ile aci Kitaplar firmasinin, ikisinin de adresinin "Ankara Cad. Vilayetler Han Cagaloglu-Istanbul" da bulundugu ileri suruluyor ve yine iddia edildigine gore, soz konusu yayinevinin eski ortaklari arasinda, Devlet Bakani Besin Atalar bulunmaktadir. Iddiaya gore, OIB soz konusu Bakanin eski yayinevini ihalelerde kollamaktadir. SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir sorusturma ve aciklama yapilmamistir.



42- ENERJI BAKANLIGI AVUKATLIK BUROSU SOZLESME KONUSU



Enerji Bakanligi'nin bunyesinde guclu bir hukuk musavirligi ve cok sayida resmi avukatlari bulundugu halde, Enerji Bakanligi'nin dava takipleriyle ilgili olarak bir ozel hukuk burosu ile avukatlik sozlesmesi imzaladigi ifade edilmektedir. Cosar Hukuk Burosu'nun, bu anlasma geregi, CEAS,KEPEZ davasini 1 trilyon 262 milyar lira vekalet ucreti ile almis oldugu ifade edilmektedir. Bakanligin soz konusu buroya, konu ile ilgili olarak 631 milyar odemede bulundugu anlasiliyor. Cosar Hukuk Burosu'nun sahibinin Av.Aydin Cosar oldugu ve Basbakan Erdogan'in Danismani ve AKP Kuruculari'ndan Cuneyt Zapsu'nun da ayni zamanda avukatligini yaptigi ifade edilmektedir. SONUC: Konuyla ilgili Enerji Bakanligi'ndan kamuoyunu tatmin edici bir aciklamada bulunulmamistir.



43- MALIYE BAKANI'NIN BEYKOZ'DAKI ORMAN ARAZISI KONUSU



Maliye Bakani Unakitan'in, Beykoz Cavusbasindaki biri 34 donum, digeri 17 donum olmak uzere toplam 51 donum, 2 B orman arazisini zilyetle uzerine gecirdigi ifade edilmektedir. Bugunku parasal degerinin 10 milyon $ oldugu ve tapusunun bulunmadigi bu arazinin, Basbakan Erdogan'in Istanbul Buyuksehir Belediye Baskani oldugu donemde, 16 Haziran 1997´de zilyetle aldigi soylenmektedir. TBMM Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu, raporunda "Orman arazileri, rant gruplari ve arazi mafyalari tarafindan parsellenerek, koy el senetleriyle, orman koylusuyle hic ilgisi olmayanlara satiliyor" denilmis idi. Bilindigi gibi AKP iktidari, 2B orman arazileri satislarini kolaylastiran bir yasa cikartmis ve kanun Anayasa'ya aykirilik iddiasiyla veto edilmisti. Kanunun yeniden cikmasi halinde Unakitan'in soz konusu orman arazisinin de tapu alinir hale getirilecegi ifade edilmistir.SONUC: Maliye Bakani'nin konu ile ilgili aciklamalari kamuoyunu tatmin etmemistir. Ve iktidar 2B orman arazileri ile ilgili yasayi cikartma gayretlerini surdurmektedir.



44- SSK FAKTOR-8 VE SU IHALESI



Hemofili hastalarinin kanamalarini durdurmak icin kullanilan Faktor-8 ilacinin ve suyunun birlikte satilmasi gerekirken, SSK'ya ayri ayri satildigi ve bu sekilde Kurumun 3 trilyona zarara ugratildigi iddia ediliyor. SSK'nin Istanbul satin Alma Mudurlugu araciligiyla, 22 Aralik 2003´te acilan ve SSK Yonetim Kurulu'nun 23 Ocak 2004´te onayladigi, KDV haric 78 trilyon liralik ilac ihalesinde Faktor-8 ilac alimlarinda usulsuzluk yapildigi ifade edilmektedir. KDV haric toplam 8 trilyon liralik Faktor-8 alimi ihalesinin sartnamesinde garip bir sekilde Eritropoietin (NeoRocorman ve Eprex) ve Interferon (Roferon) kalemlerinde, oldugu gibi alinacak uniteler ayri ayri tanimlanmis, ( 250 IU, 500 IU, 1000 IU gibi) bu da yetmiyormus gibi, kurutulmus Faktor-8 fraksiyonunun sulandirilmasi icin kullanilan distileraf) su miktarlari da ayri ayri belirlenmistir. 5 ml, 10 ml ve 20 ml olarak ayri ayri tanimlama yapilarak 10 firmanin rekabet ettigi bu pazarda, SSK'nin rekabetle fiyat kirma gucu azaltilmistir. Ihale Komisyonu,12 Ocak'ta uyari yapmasina ragmen, 23 Ocak'ta SSK Yonetimi onay vermis ve Ihale komisyonu, ihalenin teknik sartnamesinin hatali yazilmasi nedeniyle baslangicta 8 trilyon lira olan Faktor-8 alim tutarindaki yanlisi, son anda gorerek, tuttugu tutanakla bir olcude hatayi telafi etmeye calismistir. SONUC: Konuyla ilgili SSK'dan herhangi bir aciklama yapilmamistir.



45- BASBAKAN ICIN SATIN ALINAN VIP UCAGI KONUSU



Basbakan'in kullanimi icin Italya'dan alinan AIRBUS JIJI -319 tipi ucagin Turkiye'ye maliyetinin ne oldugu ve ucagin aliminin nicin ihalesiz gerceklestirildigi aciklanmamistir. Bir iddiaya gore, tadilatlariyla birlikte yaklasIk 50 trilyona malalan ucagin, ihalesiz alinmasi, bazi usulsuzluk iddialarini da gundeme tasimistir. Konu ile ilgili kendisine yoneltilen sorulara Ulastirma Bakani Binali Yildirim yazili olarak verdigi cevapta; " Havacilik sektorunde ucak alim ve kiralamalarina iliskin mali hususlarin gizliligi temel kuraldir. Gizlilik hususu tum ucak alim-satim sozlesmelerinde zorunlu olarak yer alan bir madde olup, ucak fiyatlarinin aciklanmasi mumkun olmamaktadir. Ancak, soz konusu ucagin fiyati makul piyasa rayicinin bir miktar altindadir." Ileri suruldugune gore, ucagin esas fiyatinin aciklanmamasinin esas sebebinin, alim fiyatinin normal piyasa sartlarinin cok uzerinde oldugu icindir.SONUC: yapilan aciklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir.



46- ASYA KALKINMA BANKASI GENEL KURUL IHALESI



Asya Kalkinma Bankasi'nin 38.Genel Kurul Toplantisi ihalesiyle ilgili usulsuzluk yapildigi, ihalenin kamu ihale mevzuatina tabi tutulmadigi ve isin dogrudan temin yontemleriyle yapildigi ifade edilmektedir. Teknik sartnameye gore belirtilen kalemler icin, ihalede en dusuk teklifi veren Lavada Tomur- Symeon Turizm Konsorsiyumu 1 trilyon 380 milyar vermis iken, yerine en yuksek teklifi veren Seter- Visitur Ikin Konsorsiyumu 4,5 trilyona verildigi ileri surulmektedir. KDV dahil, toplam rakam yaklasIk 6 trilyonu bulan bu ihalenin usulsuz oldugu iddia edilmektedir. SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



47- TCDD ANKARA-ESKISEHIR TREN YOLU IHALESI



TCDD, Ankara-Eskisehir tren yolu ihalesi yapilmis, 206 km.lik yolun yapimi icin maliyet, 435 milyon $ olarak belirlenmistir. Ifade edildigine gore, ek islerle soz konusu ihale 600 milyon $'a ulasmistir. Yine ileri suruldugune gore, projeyi yapan firma ile imalati yapan firma ayni firmadir. Bir firmanin hem projesini, hem de isin maliyetini ustlenmesi Ihale Yasasi'na uygun olmadigi, boyle bir durumda, proje maliyetine yansiyacak imalat rakamlarini da firmanin cikarlari dogrultusunda belirlenecegi ve hicbir yerde bu tarzda bir ihalenin yapilmadigi ifade edilmektedir. Dolayisiyla, soz konusu ihalede usulsuzluk oldugu ve kamunun ciddi manada zarara ugratilacagi ileri surulmektedir. SONUC: Konuyla ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



48- ISKUR'DAKI EGITIM IHALESI KONUSU



Uskur Ankara Il Mudurlugu, 31.01.2003 tarihinde "Ozellestirme Sosyal Destek Projesi" kapsaminda Dunya Bankasi Kredili, Yonetici Sekreterlik Egitimi icin ihale acmistir. 63,5 milyar liralik bu ihalenin usulsuz olarak Denge Bilgisayar Sirketi'ne verildigi ileri surulmektedir. Yine ileri suruldugune gore, Uskur bunyesinde bazi ihaleler konusunda, baski gordugu icin Uskur'da Sube Muduru olarak calisan Ali han Turan'in, bu ihale baskilarina dayanamayip, beyin kanamasi gecirmek suretiyle oldugu ve bu konuyla ilgili olarak da esinin actigi davanin halen surdugu ifade edilmistir. Iddiaya gore, bu ihalelerde usulsuzluk ve kayrilma vardir.SONUC: Konu ile ilgili olarak resmi bir aciklama yapilmamistir. Ancak soz konusu Denge Bilgisayar sirketi, kazandiklari ihalede herhangi bir usulsuzluk olmadigini ifade etmistir.



49- CAYKUR NAKLIYE IHALESI



Cay Isletmeleri Genel Mudurlugu'nun (CAYKUR) 2005 yili cay nakliyesi isinin, Basbakan Erdogan'in yakinlari iki tasima kooperatifi ile 2 nakliye firmasina ihalesiz bir bicimde ve yuksek fiyatlar karsiliginda verildigi iddia edildi.. Akuyuz Uluslararasi Nakliyat'in sahibi Sayim Akuyuz, olayi suc duyurusu ile yargiya tasirken, durumu mektupla Basbakan ve Bakanlara sIkayet etti. Cay kur, toplam 70 bin 500 tonluk 2005 yili paketli cay nakliyesi icin 1,2 ve 3 Subat 2005 tarihlerinde Istanbul, Izmir, Ankara, Kayseri, Samsun, Mersin, Diyarbakir ve Erzurum hatlari icin ihale acti. Ankara, Istanbul, Izmir, Samsun ve Mersin icin en dusuk teklifi Akuyuz Nakliyat verdi. Ancak, Akuyuz Insaat kisa bir sure sonra ihalelerin iptal edildigini ogrendi ve iptal gerekcelerinin bildirilmesini talep etti. Birkac hafta once ikinci en iyi teklifi verdigi hatlar icin Akyuz'e "fiyati asagi cekebilir misiniz?" diye soran Cay kur, iptal gerekcesinde kurumun tum nakliye isinin tek bir firmaya verilmesinin "riskli" olacagi endisesinin kararda etkili oldugunu ifade etti. Akuyuz Nakliyatlar' in yillardir 7-8 katrilyonluk TEKEL urunlerini tasimakta oldugunu ifade eden Akuyuz, iptal gerekcelerinin hicbirinin dogru olmadigini soyledi. Akuyuz, 25 Mart'ta yazdigi bir mektupla, olayi Basbakan Erdogan'a da sIkayet etti. Iadeli taahhutlu gonderilen mektubuna, Erdogan'in "Yolsuzlugu kim yaparsa, bizim getirdigimiz adamlar dahi olsa kafasini koparacagiz" sozunu animsatarak baslayan Akuyuz, "Bilginiz olmadigina inandigimiz, size yagcilik adina yapilan ihale yolsuzlugu ile Hazine'ye milyarlara malalan olayi arz etmek istiyoruz" dedi. Cay kur ise, suc duyurusuna konu olan olayla ilgili sessiz kalmayi tercih etti.SONUC: Konuyla ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



50- 30 TRILYONLUK BUGDAY VURGUNU DOSYASI



sirketler Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) 140 bin liraya ihracata yapmak kaydiyla, aldiklari 10 bin ton bugdayi ortalama 300 bin lira fiyatla ic piyasaya surduler.Trilyonluk vurgunda, Toprak Mahsulleri Genel Mudur Vekili Ismail Kemaloglu ise, sirketlerin haksiz kazanc saglamasini "ihrac etmek icin ucuza alinan bugdaylarla sirketler, istedigini yapabilir" diye savundu. TMO, Kirsehir Kaman, Adapazari, Konya, Bolu, Ankara, Aksaray'da Dahilde Isleme Izin Belgesi (DIIB) kapsaminda, yani ihracata yapilmasi kaydiyla piyasanin yari fiyatina, bazi ozel sirketlere bugday satti. Un yaparak ihrac etme sozuyle, bugdaylari ucuza alan sirketler, bugdaylari ic piyasada satti. Bu kapsamda, Ocak-Subat aylari icinde, Kirsehir Kaman'da TMO tarafindan, Satislar Emirler Gida Sanayi, Kismet Un Sanayi ve Fatoglu firmasina toplam 10 bin ton bugday satildi.TMO bugdaylari, ureticiden 290-390 bin lira arasinda almisti. Ancak, soz konusu firmalar, ihracata sozu verdigi icin bugdaylarin kilosu icin yaklasIk 140 bin lira odedi. Ihracaat taahhudunde bulunan firmalarin, kisa bir sure sonra bugdaylarin buyuk bir kismini ic piyasada sattigi ileri suruldu. Kirsehir ve Mucur civarinda, sirketlerin ihracata yapmak icin aldiklari bugdaylari sattiklarinin ortaya cikmasinin ardindan, Kirsehir Kaman Ziraat Odasi Baskani Selami Kayhan durumu once Kaman'daki TMO ajansi ile gorustu, ancak buradaki yetkililer emrin TMO Genel Mudurlugu'nden geldigini belirttiler. Durumu Tarim Bakani'na ve TMO Genel Mudurlugu'ndeki yetkililere aktaran Kayhan'a, TMO Genel Mudur Vekili Ismail Kemaloglu imzasi ile bir bilgi notu gonderildi.bilgi notu, Ic Ticaret Sube Muduru Hafit Tekin, Ticaret Daire Baskani Faruk Mor tas imzali ust yazi ile gonderildi. Yazida, TMO'nun Kaman'da DIIB kapsaminda 10 bin tonluk bugday satisi yaptigi, bu bugdayi ise Satislar Emirler, Kismet ve Fatoglu firmalarinin aldigi ifade edildi. Yazida, "Firmalar zaman zaman piyasadan mevcut fiyatlarla aldiklari bugdayi isleyerek, un ihrac etmektedirler. Bu firmalar, DIIB kapsaminda ihrac ettikleri un karsiliginda, hak ettikleri bugdayi TMO'dan aldiklarinda, tekrar un ihraca ati soz konusu degil ise aldiklari bu bugdaylari istedikleri sekilde degerlendirme imkanina sahiptirler" denildi. Yazida, ucuza alinan bu bugdaylarin ulke icinde satilmasinda bir sakinca olmadigi ifade edildi. Yazida, "sistem icerisinde bu uygulama zaman zaman yapilmakta olup, firmalarin ne sekilde hareket edecekleri firmalarin tercihidir" denilerek, TMO'nun konu ile ilgisinin sadece firmalara DIIB kapsaminda bugday satisindan ibaret oldugu ifade edildi. Kaman Ziraat Odasi Baskani Selami Kayhan, TMO'nun bu bugdaylari 360-390 bin lira arasinda bir fiyatla ureticiden aldigini dile getirerek, bu bugdaylarin zararina sirketlere satilip, devletin zarara ugratildigini belirtti. Kaman'da devletin zararinin 30 trilyon lirayi buldugunu ve ureticinin emeginin sirketlere peskes cekildigini dile getiren Kayhan, yasananlarin dunyada bir orneginin daha olmadigini soyledi.

SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



51- ERZURUM'DA PASINLER SIGARA FABRIKASI VE ARAZISI OLAYI



Erzurum'un Pasinler Ilcesi'ne bagli Cogender Koyu'nde, trilyonlar harcandiktan sonra yarim birakilan Pasinler Sigara Fabrikasi ve arazilerinin, usulsuz olarak MUSIAD Uyeleri'nden kuruldugu soylenilen bir sirkete verildigi iddia edilmektedir. 27 yili askin suredir ekilip, bicilemeyen 1000 donumden fazla fabrika arazisine organik tohum uretimi yapmak icin bir araya gelerek, Cogender A.S.'yi kuran koyluler, araziyi satin almak, kiralamak, tahsis yapilmasini saglamak icin ilgili makamlara ve Ozellestirme Idaresi'ne 2003 yilindan bu yana 7 kez basvurmuslar. Buna karsilik soz konusu fabrika ve arazileri ortaklari MUSIAD uyesi oldugu ileri surulen EGES A.S.'ye bedelsiz olarak verildigi ileri surulmustur. Ve konuyla ilgili 9 Mayis'ta Gunes Gazetesi'nde bir ilan yayinlatmislar. Ilanda "Arazisi koyumuze ait iken, yore insanindan 400 kisi calistirilacak vaadiyle, degerinin altinda istimlak edilen Pasinler Sigara Fabrikasi, hayata gecirilemedi. Atil kalan arazide AU Ziraat Fakultesi'nin gorusleri dogrultusunda organik tohum uretmek icin koy halki, Cogender A.S.'yi kurdu. Araziyi satin almak, kiralamak ve tahsis kapsami dahilinde isletmek uzere ilgili butun makamlara ve Bakanliklara muracaat ettik. Yedi resmi muracaatimiza ragmen bize menfi veya muspet cevap vermeyenler, 4 ay once kurulan ve isminin onunde "MU" olan SIAD'in bir ay once kurdugu EGES A.S.'ye bedelsiz olarak peskes cekmekte,katkilarin dan dolayi; Saglik Bakani Recep Akdag'i, Maliye Bakani Kemal Unakitan'i, Tarim Bakani Sami Guclu'yu Milletvekilleri Omer Ozyilmaz, Mustafa Ilicali, Muzaffer Gul yurt'u, Vali Cehalettin Guvenc'i ve MUSIAD Erzurum Subesi'ni kiniyoruz" demislerdir. SONUC: Erzurum Valisi, arazinin karsiliksiz, icindeki binalarin ise kira karsiliginda EGES' verilecegini aciklamistir.. Konu ile ilgili baskaca bir sorusturma soz konusu degildir.



52- ISTANBUL IL SAGLIK MUDURLUGU'NDEKI 750 MILYARLIK USULSUZLUK OLAYI



Istanbul Il Saglik Mudur Yardimcisi'nin, Saglik ocagi yaptiracagim diye usulsuz olarak 750 milyar para topladigi ve sonra bu parayla alinan malzemeleri sattigi ileri surulmektedir. Saglik ocaklarindan sorumlu Istanbul Il Saglik Mudur Yardimcisi Dr. Celal Sahin hakkinda, Gungoren'de, Akincilar Saglik Ocagi'ni yaptirmak icin cesitli sirketlerden makbuz karsiligi para topladigi, elde edilen miktardan kalan 750 milyar liralik tibbi malzeme ve insaat malzemesini gazete ilani ile satisa cikardigi iddiasiyla sorusturma baslatildi. Saglik ocagi yanina, kayinbiraderi eczane acan Dr. Sahin, makbuzlarin sahte, imzasinin da taklit oldugunu one surerek, "Bunlari Istanbul disina, rusvet aldiklari icin surdugum iki teknisyen yapiyor. Akinci Saglik Ocagi'nin yerinde market vardi, marketi saglik ocagi ve eczaneye donusturduk. Esnaftan 30-40 milyar lira bagis topladim.. Bagiscilarin ismini de pirincten bir plakayla, Saglik Ocagi'nin girisine astim. diger makbuzlardaki imzalar bana ait degil, sahte" dedi. Saglik Mudurlugu'nde memurluk yapmaya maddi olarak ihtiyaci olmadigini one suren Dr. Sahin, "Benim Sentez Temizlik sirketim, Melihan medikal malzeme firmam, Zeytin burnu'nda bir poliklinigim vardi. Bu islerimi devrettim. Ben bu gorevde isteyerek durmuyorum. Temizlik Ihale Komisyonu Baskaniyim. Istesem catir catir ihale alirim. Bir ihale 3-4 trilyon lira, ama almiyorum" diye konustu.SONUC: Konu ile ilgili sorusturmanin surdugu ifade ediliyor.



53- CEVRE VE ORMAN BAKANLIGI BUROKRATLARININ IHALE KAZANAN FIRMA TARAFINDAN AGIRLANMASI OLAYI



Cevre ve Orman Bakanligi Mustesar Yardimcisi Bunyemin Kara ve Devlet Meteoroloji Isleri Genel Muduru Adnan Unal, Bakanligin ihalelerine giren VAISALA firmasi tarafindan, Finlandiya'da agirlandiklari ve butun faturalarin soz konusu firma tarafindan odendigi ifade edilmektedir. 6-10 Haziran 2004 yilinda Finlandiya'da agirlanan soz konusu burokratlarin tum harcamalarinin, Bakanliktan cok sayida ihale alan VAISALA firmasi tarafindan odendigi, daha sonra konu kamuoyuna intikal edince de, soz konusu burokratlarin, soz konusu firmaya bu paralari geri odedikleri ileri surulmektedir. Yine bir baska iddia, acilan bir ihalenin iptal edilmesi ile ilgilidir; "Cevre ve Orman Bakanligi, Devlet Meteoroloji Isleri Genel Mudurlugu (DMI) 10 adet havsalanda Otomatik Meteoroloji sistemi satin almak uzere, Agustos 2004´te ihale acar. Bu ihale icin 4 Ekim 2004 tarihinde VAISALA firmasi ile 1.674.590 Euro bedel karsiligi sozlesme imzalanmis. DMI yine 2004´te 76 adet Otomatik meteoroloji istasyonu icin ihale acilmis. Bu ihaleye uc firma katilmis. Jinyang firmasi 1.631.066 ABD Dolari, Elice firmasi 1.820.000 ABD Dolari, Vansala firmasi 2.376.360 ABD Dolari teklif vermis. Bu ihaleyi en yuksek fiyati verdigi icin VAISALA alamaz. Bunun uzerine "Odenek yetmedi, fiyatlar biraz pahali" gibi gerekcelerle, ihale tamamen iptal edilir.SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



54- TOKI'DE MILLETVEKILI AYRICALIKLARI KONUSU



Cumhurbaskanligi Devlet Denetleme Kurulu, TOKI'de usulsuzlukler saptadi. Cumhurbaskanligi DDK mufettisleri Toplu Konut Idaresi'nde gerceklestirdikleri denetimlerin sonuclarini raporlastirdilar. Rapora gore, 26 Eylul 2003 gunlu 1059 sayili Baskanlik onayiyla, Bilkent 3´ncu Etap, C3 ve C4 Blok konutlarinin acik satis yontemiyle satisa cikarilmasina karar verildi. acik satis, ilk gelenin konutu almasi biciminde uygulaniyor. satisi ilan edilen luks konutlarla ilgili olarak milletvekillerinin giristigi usulsuzluk rapora soyle yansidi: "satisi ilan edilen konutlarla ilgili olarak "bir grup milletvekili adina" bir milletvekili, 8 Ekim 2003 tarihli bir dilekceyle Idareye basvurarak, C1,C2,C3 ve C4 tipi konutlardan 19´unun "blok satis" yontemiyle kendilerine satilmasini istemislerdir. Onerilen fiyat, idarece belirlenen satis bedelinin cok altinda olmasina karsin, Idare Baskani'nin 8 Ekim 2003 gunlu onayiyla 21 konut satistan cekilmistir. Basbakanlik Yuksek Denetleme Kurulu Raporu'nda konunun elestirilmesi uzerine, satistan cekilen konutlar 19 Subat 2004 tarihinde "acik arttirma" ile satisa sunulmustur. ilan edilen ve devam eden bir ihalede bir kisim konutun satistan cekilmesinin dayanagi yoktur. Konut satislarinda rekabeti esas tutan, hicbir gruba ayricalik tanimayan yontemler kullanilmasi gerekmektedir. " Soz konusu olay, raporun "Usulsuz Olarak satistan Cekilen Konutlar" baslikli bolumunde yer aldi. Olayda AKP'li bir milletvekilinin de adi gecmisti. Milletvekilinin TBMM'nin en onemli komisyonlarindan birinde Baskan oldugu belirtilmisti. SONUC: Konu ile ilgili yapilan aciklamalar, kamuoyunu tatmin etmemistir. Soz konusu daire satislarindaki ayricaliginin kaldirildigi ve islemlerin usule uygun surduruldugu aciklanmistir.



55- YUKSEK IHTISAS HASTANESI PERSONEL TASIMA IHALESI



Yuksek Ihtisas Hastanesi'nin ayni kosullarda yaptigi iki ihale arasinda, yuzde bine yakin fark oldugu ifade edilmistir. Hastane'nin, 2004´te gece vardiyasi personel tasima isi, 7 kisiden olusan ihale komisyonunun bes uyesinin "yuzde 92 pahali" muhalefetine karsin 420 milyar 480 milyon liraya verildi. 2005 yili icin ayni isin ihalesinin ise 43 milyar 690 milyon liraya verilmesi dikkat cekici bulundu. Hastane'nin 2004 yili gece vardiyasi personelinin tasinmasi isi icin ihaleye cikti. 29 Aralik 2003 tarihindeki ihaleye 2 sirket katildi. Kokar Turizm Tasimacilik 481 milyar, Koclar Turizm Tasimacilik Limitet sirketi ise 420 milyar 480 milyon lira teklif verdi. Kokar Turizm Tasimacilik sirketi eksIk belgeleri tamamlamadigi gerekcesiyle ihale disi birakildi. Koclar Turizm'in 420 milyar 480 milyon liralik teklifini, 7 kisiden olusan ihale komisyonunun Baskan da dahil, 5 uyesi " gecen yila gore yuzde 92´´ daha yuksek olduguna iliskin serh koyarak karsi ciktilar. Ancak, ihalenin ita amiri olan Prof. Dr. Adnan Cobanoglu ihaleyi uygun gorerek onayladi. Ayni isin 2005 yili ihalesine ise 10 sirket katildi. Ihale komisyonu verilen tekliflerden 6'sini gecerli bularak incelemeye aldi. Komisyon, en dusuk teklif olan 43 milyar 690 milyon 500 bin lirayi veren Onursal Otomotiv Turizm Sanayi ve Ticaret Limitet Sirketi'ne ihalenin verilmesini uygun buldu. Iki ihale arasindaki farkin kaynagi, merak konusu olmustur.SONUC: Konu ile ilgili Saglik Bakanligi'ndan herhangi bir aciklama yapilmamistir.



56-SAGLIK BAKANLIGI BUROKRATLARININ ILAC SIRKETI TARAFINDAN YURTDISINDA AGIRLANMALARI OLAYI



Yurtdisindaki gezilere Saglik Bakani'nin onay vermesinin ciddi kusku uyandirdigi ve ilac sirketlerinin Saglik Bakanligi uzerinde etkin bir rol oynadiklari iddia edilmektedir. Saglik Bakanligi'nda ruhsatlandirmadan sorumlu uc burokratin Pfizer Ilac firmasi sponsorlugunda Almanya'ya gonderildigi ifade edilmistir. Pfizer Ilaclari Limitet sirketi, 16 Aralik 2003´te Saglik Bakanligi Mustesari Necdet Unu var'a yazi yazarak, Bonn kentinde 12-13 Ocak 2004 tarihleri arasinda toplanti yapilacagi bildirdi. Mustesar'dan, toplantiya, Ilac Eczacilik Genel Mudurlugu'nde ruhsatlandirmadan sorumlu Genel Mudur Yardimcisi ile onun uygun gorecegi, iki ruhsatlandirma gorevlisinin gonderilmesini isteyen Pfizer, tum masraflarin firma tarafindan karsilanacagini iletti. Saglik Bakani Recep Akdag ve Mustesar Unu var ise, 7 Ocak 2004 tarihinde, Ilac ve Eczacilik Genel Mudurlugu Ilac ruhsatlandirma Dairesi'nden sorumlu Genel Mudur Yardimcisi Mahmut Tokac ile ruhsatlandirma Dairesi Sube Calisanlarindan Eda Cindoglu ve Ahu Guney'in toplantiya gorevli olarak katilmasina olur verdi.SONUC: Konuyla ilgili bir aciklama yapilmamistir.



57-EUAS SEYITOMER,AFSIN- ELBISTAN SANTRALLERI' NDEKI IHALELER



Elektrik Uretim A.S. Genel Mudurlugu Malzeme ve Yonetim Ticaret Dairesi Baskanligi'nin 2004 yili icinde yaptigi Seyitomer Termik Santral Isletme Mudurlugu personel tasima ihalesi icin Kamu Ihale Kurumu'na basvuruda bulunuldu. yapilan incelemelere Elektrik Uretim A.S.'nine isteklilere ihale sonucunu bildirmeden sozlesme imzalamis oldugu belirlenerek, bu yontemle ilgili firmalarin sIkayet haklarinin dahi ellerinden alindigini saptandi. Kurum, usulsuzlukler icin suc duyurusunda bulunma karari aldi. EUAS'in 2003-2004 yillarinda gerceklestirdigi Seyitomer Termik Santrali'nin bakim ve onarim ihalesi, Afsin- Elbistan B Termik Santrali Tesis Mudurlugu'nun hizmet alimi ihaleleri de basvuru uzerine, Kamu Ihale Kurumu tarafindan denetime alindi. Yasaya aykiriliklar nedeniyle iki ihalenin de iptal edilmesi benimsendi. EUAS'in 2004´te gerceklestirdigi "120 bin ton kirac tasi alimi" ne iliskin ihaleyse, basvuru yapilmasina karsin, Kamu Ihale Kurumu'nun yetkisi disinda kaldigi icin incelenemedi. SONUC: Bakanliktan konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmadi.



58- TOKI'DEKI TASIT VE PERSONEL ALIMI OLAYI



Toplu Konut Idaresi (TOKI) ve Emlak Gayrimenkul Yatirim Ortakligi'nca "hasilat paylasimi" ile yaptirilan yedi adet toplu konut projesinde, 773 trilyon lira tutarindaki kaynagin muteahhitlere aktarilarak, kamunun zarara ugratildigi mufettislerce saptanirken, konut santiyeleri icin muteahhitlere aldirilan tasitlarin da makam araci olarak kullanildigi belirlendi. TOKI, son iki yilda 70 sozlesmeli personeli de sinavsiz, duyurusuz ise aldi. TOKI'nin hasilattan aldigi payin yuzde 30´lar seviyesinde kaldigi, bazi projelerde bu oranin yuzde 23´lere kadar geriledigi belirlendi. Bu sekilde sozlesmeyle baglanan 2.3 katrilyon liralik 7 projede, kamunun 773.9 trilyon lira zarara ugratildigi saptandi. Konut ihaleleri yoluyla TOKI'nin zarara ugratildigi YDK raporlarina yansirken, konut projeleri sartnameleri kapsaminda muteahhitlere aldirilan tasitlarin da sozlesme hukumlerine aykiri olarak santiyelerde kullanilmadigi, TOKI yoneticilerine tahsis edildigi belirlendi. Bu yontemle muteahhitlere satin aldirilan ve her turlu bakim ve akaryakit ihtiyaci muteahhitlere karsilatilan 37 aractan ikisi TOKI Baskani Erdogan Bayraktar'a, ucu Baskan Yardimcilari' na, besi Bayraktar'in Danismanlari' na, digerleri de Hukuk Musaviri, Daire Baskanlari, Sube Mudurleri'ne tahsis edildi. Toplu Konut Idaresi Baskanligi'nin kuruma personel aliminda da sinav sartini asmak icin isci ve memur yerine sozlesmeli personel yontemine basvurdugu belirlenirken, 70 kisinin bu yontemle ve ulke capinda herhangi bir duyuru yapilmadan alindigi ileri suruldu. Idarenin 2003 ve 2004 yillarinda iktidar partisi milletvekilleri ile Baskan Erdogan Bayraktar ve baskan yardimcisinin, akraba, es-dost ve hemsehrilerinin ise yerlestirildikleri iddia ediliyor.SONUC: Konuyla ilgili herhangi bir aciklama yapilmadi.



59- TRT'DEKI IZLENMEYEN BAZI DIZILERE 10.5 TRILYON LIRA ODENMESIYLE ILGILI KONU



TRT'de 2004´te 28 diziye 10 trilyon 448 milyar lira harcandigi, "Paydos, Uvey Ana, Dudaktan Kalbe, Yol Palas Cinayeti, Ask Mahkumu ve Sihirli Lamba" Programlari' na 944 milyar odendigi, yayini devam eden dizilerin program basina maliyeti, 1 trilyon 403 milyar oldugu, basarisiz olan programlarin da cogunun yayindan kaldirildigi ileri surulmektedir. Yine ileri suruldugune gore, TRT'ye yapim satan sirketlerin kuruculari ve ortaklarinin arasinda, TRT'de gorev yapan musavirlik, danismanlik hizmeti veren kisiler ve yakinlarinin var oldugu ileri surulmektedir. Ve yine TRT'de bircok yerli-yabanci film ve dizilerin usule uygun olmadan ve fazla fiyatla satin alindigi ileri surulmektedir. SONUC: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir aciklama yapilmamistir.



60- MALIYE BAKANI'NIN HAYALI IHRACAAT DOSYASI



Devlet Bakani Kursat Tuzmen'e bagli olan Gumruk Mustesarligi Teftis Kurulu Baskanligi, bir sorusturma raporu hazirliyor. Bu raporda, 1 milyar 162 milyon $'lik hayali ihracata olayinin gerceklestirildigi ifade ediliyor. Ve yine bu raporda, Kemal Unakitan'in 1995-1998 yillari arasinda Albaraka Turk Yoneticisi iken, yaklasIk 200 trilyonluk bir hayali ihracattan sorumlu olanlar icinde ismi zikrediliyor. Tesekkul halinde hayali ihracata yapmak ve evrakta sahtecilik iddiasiyla yargiya intikal ettirilmesi isteniyor. Maliye Bakanligi, hayali ihracata yapan firmalara aracilik eden firmalardaki yoneticilerin cezai sorumlulugunun kaldirilmasini ongoren bir kanun tasarisi hazirliyor. eger tasari bu sekilde kanunlasir ise, Unakitan ile ilgili yeni bir af cikacagi ifade ediliyor.SONUC: Maliye Bakani'nin aciklamalari, kamuoyunu tatmin etmemistir. Affin cikartilmasi cabasi surdurulmektedir



BUYRUN SİZE GERÇEK İDDİANAMELER



17.05.2007 - 31.12.2008 ARASINDAKİ DİĞER YOLSUZLUK DOSYALARI



YOLDA......



DURMAK YOK, SORUŞTURMAYA DEVAM....



HALK CEBİNDEN ÇALINANLARIN,



ÇALINAN GELECEĞİNİN



HESABINI GÖRMEK İSTİYOR.



ÇUKURLARDAKİ MÜHİMMATLARIN BİZLER İÇİN HİÇ MÜHİM



OLMADIĞI GERÇEĞİNİ KAVRAYIN YETER.

Tayyip Erdoğan Putin'e benziyor/ Savaş Süzal

Tayyip Erdoğan Putin'e benziyor/ Savaş Süzal








ABD kongresi tatile giriyor. Amerikalı politikacılarda seçim hazırlığında Temsilciler Meclisinin tamamı, Senato’nun da üçte biri seçime gidiyor. Bu nedenle her gün postadan ABD’li bölge milletvekillerinin bu yasama döneminde halk için, önerdikleri yasa tasarıları, hangi yasalara ne oy verdikleri konusunda mektuplar çıkıyor. Eğer yaptıkları beğenilirse bu dönemde yeniden seçilecek veya yerlerine daha iyi yapacağına inanılan politikacılar gelecek.







Gerçek demokrasilerde, politikacılar seçmene hesap verir, yaptıklarını savunur. Türkiye’de yaşananlara bakınca halkamı acıyım yoksa memlekete mi, karar veremiyorum. Sanki çocukken oynadığımız oyunlar gibi. Bizim zamanımızda çocukların video oyunları ve oyuncakları olmadığı için oyun ve oyuncak icat ederdik. Kızlar kapı önüne serdikleri bir örtü üzerinde evcilik, oğlanlarda kendi icat ettikleri, misket veya mahalle kavgası gibi oyunlar oynardı. Şu anda Türkiye’nin sahte gündeminde gelişen çok sayıdaki olay da bu oyunlara benziyor.







Mesela bu oyunlarda kızlar bez bebeklerine annelik yapar, olmayan aileleri ile hayal ettikleri bir evlilik yaşardı. Aynı bugün Türk halkının olmayan özgürlük, olmayan demokrasi ve olmayan hukuk kurallarını yaşamaya çalıştığı gibi. Mesela bakıyorum herkes Askeri Şura’yı tartışıyor. Nesini tartışıyorsunuz Askeri Şura’nın? Sanki Ampul iktidarına karşı kendi geleneksel kuralları koruyabilmiş, uygulayabilecek bir ordu varmış gibi.







Herkes Anayasa oylamasını referandumu tartışıyor. Anayasal hakların, yasal hakların askıya alındığı toplumda ne kadar komik bir tartışma. Herkes işçi haklarını tartışıyor. Garip işçisinin hakkını bile aramaya gücü yetmeyen sendikalarla. Yiyecek ekmek bulamayan, Pazar çöplerini kurcalayan emekli geçim derdini tartışıyor, sanki geçinebiliyormuş gibi. Kendilerini aydın diye tanımlayan bir gurup ise ülke meselelerini tartışıyor, tartışmaları gereken karanlığı bırakarak.







Neymiş Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir bayrak demiş. Demiş de bunu yenimi duymaya başladınız? Bunun ABD Kürt planının bir parçası olduğunu kaç yıldır bu köşeden yazmadık mı, inanmadınız, şimdi mi idrak ettiniz? Ülkenin parçalanmasına yol açanlar Sebep sonuç ilişkisini unutmuş, sonuçla tartışıyor. Türkiye, artık yüzünü falan değil batıya popo sunu döndü, görmüyorsunuz.



Halkını tanımayan, halk diye şoförünü, berberini, lokantada garsonu bilen basın yöneticileri tam borazan. İran ile dalga geçen Türkiye, İran’dan bile gerilerde haberiniz yok. Ne diyor bir tarikat lideri taa Amerika’lardan “ölüler bile Evet oyu vermeli” demiyor mu? Aynı Menderes döneminde Vatan cephesine mezar taşlarından isim kaydedilmesi gibi. Bu da gelecek seçimler ve referandumda neler olabileceği uyarısı.







Geçin efendiler geçin, hepimiz Tayip Erdoğan’ın evcilik oyununda figüran bez bebekler gibiyiz. Bu oyunda kundaklanmış kadınlarımız bez bebek rolünde. Ellerinden hakları alınan o kadınlar nerede, ne yapıyorlar? Plajlarda göbek nasıl eritilir hangi manken ne giymiş onu mu tartışıyor? Milli Eğitim Bakanlığı devlet okullarında öğretmen açığı varken öğretmen atamayıp tüm ağırlığını İmam Hatip liselerine veriyor, ne yapıyorsunuz çocuklarınızın geleceği için?







Hatırlarsanız geçen hafta ABD Kongresinde yapılan Türkiye’nin gidişatı ile ilgili bir toplantıda Erdoğan’ın Rusya Başbakanı Putin’e benzetildiğini ve Ergenekon soruşturmaları konusunda kaygı duyulduğunu yazmıştım. Ne hikmetse, özgürlükçü Türk basını bu konuşmaları duymadı, yayınlamadı. Çok doğru bir benzetme. Bu iki lider arasındaki benzerlik çok isimler farklı. Demokrasi maskesi ardından halka baskı uygulama. Rusya’da KGB eski şefi Putin’e karşı çıkan iktidardan inmemek için Başbakan olan o değil mi? Peki, Erdoğan ve AKP muhalifleri nerede? Yıllardır Silivri de. İktidardan inmemek için anayasayı değiştiren kim? Sizce arada bir bağ yok mu?







Evet, sevgili okurlarım, sizler ve bizler, laf salatası ile kendimizi kandırmayalım, ne yazık ki demokrasi veya hukuk devletinde değil, Tayip Erdoğan’ın evcilik oyunundaki bez bebekleriz biz.







02/Ağustos/2010

BAŞBAKAN IN 3 EŞLİ DANIŞMANI !!

Başbakan, üç eşli danışmanına ne danışacak?/


Yüksek Askeri Şûra’da ordunun yeni komuta kademesinin belirlerlenmesi konusunda büyük kriz çıkmış da...



Başbakan, atamalar istediği gibi olmadığı için toplantıya katılmamış da...



Ankara’da gergin saatler yaşanmış da...



Geçiniz... Hepsi hikâye!



Dünkü Cumhuriyet’te öyle bir haber vardı ki; bin tane “YAŞ ataması”nı gölgede bırakır.







***









Bu habere göre; Başbakan, bir süre önce kendisine yeni bir “danışman” atamış.



Adı, Ali Yüksel...



Peki kim bu Ali Yüksel?



Beyefendi, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa’da faaliyet gösteren Milli Görüş Teşkilatı’nın eski Genel Başkanı’ymış...



Hatta bir ara Almanya’da “Şeyhülislam” bile seçilmiş...



Şimdi genç okurlar diyecekler ki; “O da ne?”



Bilmemekte haklılar; çünkü Türkiye Cumhuriyeti‘nde böyle bir “unvan” yok!



“Şeyhülislam”lık, bizim beylerin hayranı olduğu Osmanlılar‘a ait bir kavram ve “Osmanlı Devleti’nde, kabinede sadrazamdan sonra yer alan ve genellikle din işlerinden sorumlu olan üye” anlamına geliyor. Bütün din kurumları da ona bağlı oluyor.







***









Ali Yüksel’in iki özelliği daha var:



Birincisi; bu zat, AKP’nin en gözü kara, en ateşli hatibi ve Grup Başkanvekili, Samsun Milletvekili Suat Kılıç’ın kayınpederi...



İkincisi de, üç kadınla birden evli!







***









Gazeteci Fehmi Çalmuk, “Merak Edilen Kızlar” isimli bir kitap yazmış ve hem Ali Yüksel’le, hem de eşleriyle yaptığı söyleşiyi yayınlamış.



İlk eşi Dilber Yüksel demiş ki:



“Ona âşık olduğumda 11 yaşındaydım. Karakterini tanırsınız, İslami bir yaşantısı var. Biz onun üç eşiyiz. Adil davranır. Haftanın 7 günü var, her gün birimizde... Sırayla gidiyor. Dördüncü kez evlenmek isterse, evlenmesin diyemem, haksızlık yapmış olurum. Onun hakkıdır. Ama hanım olarak kırılırım.”



Fehmi Çalmuk daha sonra, “şeyhülislam” Ali Yüksel’e, “Dördüncü evliliği düşünüyor musunuz?” diye sormuş. Aldığı yanıt, “İkinci kez evlendiğim zaman ‘Niyetim dörde kadar gitmek ama kısmetim nedir, onu bilemem Allah bilir’ dedim. Evlenebilirim.” olmuş...







***









Şimdi; Sayın Başbakan’a sormak istiyorum:



Sanıyorum; Ali Yüksel Beyefendi, danışmanınız olduğu için ayda 5-6 bin liraya yakın bir maaş alıyor, devletin arabasına biniyor, falan...



Eeee; ne de olsa üç eşe, onca çocuğa bakmak kolay değil, devlet desteği şart!0.



İyi de Sayın Başbakan; siz bu Ali Yüksel’e ne danışıyorsunuz?



Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarını umursamayan, şeriatı bahane ederek o yasaları ayaklar altına alan bu kişiyi, hangi üstün (!) özellikleri nedeniyle TC Başbakanı’nın “akıl vericiliği” görevine lâyık buldunuz?



Kendisini ilk genel seçimlerde milletvekili seçtirip, “Aileden Sorumlu Devlet Bakanı” da yapacak mısınız?



Yoksa...



Topluma sık sık önerdiğiniz, “Yapabildiğiniz kadar çok



çocuk yapın” önerinizi projeye dönüştürüp, başına bu beyefendiyi getirmeyi mi düşünüyorsunuz?