t.dince®

9 Aralık 2009 Çarşamba

İNANCIN YENİ PLATFORMU YOUTUBE

Türkiye'de yasaklı ünlü paylaşım sitesinde çeşitli inanç kesimlerden insanlar video klipleri tüm dünyaya ulaşmak için kullanıyorlar.


Çok-sesli inanç web sitesi Beliefnet'in kurucusu Steve Waldman, Time dergisinin 6 Kasım sayısında, "Yıllarca işin içindeki insanlar, tıpkı matbaanın Protestanlığın oluşmasına yardımcı olduğu gibi İnternet'in de dinde devrim yaratacağını konuşup durdular ancak bu olmadı" dedi. Ancak şimdi YouTube'la birlikte Waldman, online dini kliplerin "böylesi bir dönüşümün başlangıcı olabileceğini" düşünüyor.

Rahipler, hahamlar, imamlar, gurular ve inançlı üyeler aynı video paylaşım sitesini kullanarak dinlerini övmeye ve açıklamaya çalışıyorlar.

Phoenix'den Rahip Harold, gönderilerinde evanjelik doktrinin vaazları ve hizmetleri sağlıyor. Şimdiye kadar gönderdiği 49 videolarında 7 yıllık, kan, ateş ve Deccal zamanının başlamak üzere olduğunu anlatıyor. Tüm dünyadan Hıristiyanlara, "eli kulağındaki" 2'nci Geliş'e hazırlanmalarını söylüyor.
Illinois'den Haham Jonathan Ginsburg da YouTube'de haftalık video serileri düzenliyor. Yahudi cenaze törenlerinden kutsal günlerdeki ibadetlere her şeyi açıklayan video kliplerini binlerce kişi izledi.
Şubat 2005'de San Bruno'da 3 Amerikalı tarafında kurulan YouTube'da kullanıcılar videolarını yükleyebiliyor, seyredebiliyor ve paylaşabiliyorlar. Adobe Flash Video teknolojisini kullanan site, film, TV, müzik klipleri yanında kullanıcıların kendi ürettikleri videoları yayınlamasına izin veriyor.
 
Platform 
YouTube, düşük maliyet ve sonsuz erişimle kullanıcılara mesajlarını yaymak için dünya çapında bir platform sunuyor. ABD'de yaşayan Hindu gurusu Dattatreya Siva Baba, "İnsanların beni dinlemek için para ödemek zorunda olmayacağı ve benim de masraf yapmadan dünyadaki insanlara erişmeyi hep istemişimdir" diye konuşuyor. 15 ay önce göndermeye başladığı Hindu öğretilerine ait videoları 3 milyondan fazla insan tarafından izlendi. Gönderdiği her ilk klip ilk gün yaklaşık 6 bin kullanıcı çekiyor.

Kuzey Carolina'dan genç rahip Mike Bowen, , "Tüm dünyadan 1.000 eposta almıştım" diyerek siteye gönderdiği ilk videoyu anımsıyor. Videosunu gönderir göndermez, 229 bin kişi izlemiş ve bu da onun da devam etmesini sağlamış.

Virgina'dan 33 yaşındaki Amerikalı Müslüman Laura da YouTube'u inancıyla ilgili yanlış anlamalara savaşmak için kullanıyor. AdvocateIslam (İslam Avukatı) takma adıyla, geçtiğimiz aylarda 23 video gönderdi.

Videolarında, başı örtülü ve tane tane konuşan Laura, bilgisayar ve kitaplar önünde görünüyor. Masasındaki küçük Amerikan bayrağıyla Laura, Batı'daki İslam'la ilgili yanlış anlamaları adresliyor. Laura, "Allah rızası için İslam'a faydalı olmak için elimden geleni yapmayı umut ediyorum" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder