t.dince®

10 Aralık 2009 Perşembe

TÜRK BAYRAĞIN DA KALMAK ENAYİLİK

Kalkavan:Türk bayrağında kalmak enayilik
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "Gemilerinizde bayrak sevmeyi unutun" dedi.
04 Aralık 2009 / 08:37
Türkiye'de gemi inşa bitiyor
Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "Gemilerinizde bayrak sevmeyi unutun" dedi.
Sertifika değişikliğinde ön duyuru yapılabileceğini ve bunun düzetilmesi gerektiğini belirten Kalkavan, aynı şeyin Türk bayrağına geçecek olan yatlar içinde geçerli olduğunu ifade ederek "Şuan da belli bir şeyi kaybettik. Eskiden mutfakta beraber çalışırdık. Şimdi her şeyi onlar biliyor, pişiriyor, bize servis ediyorlar. Görüş veriyoruz. On taneden bir tanesini düzeltiyorlar. Burada siz sadece kendi problemlerinize odaklanmayın. Her şeyi yönetimden beklediğiniz zaman olmaz. Herkes elinden geleni yapsın" dedi.
Kapalı kapılar ardında yapılan mücadelede ilk 3 yılda büyük başarı kazandıklarını kaydeden Metin Kalkavan, bürokrasinin her şeyi bildiğini, bakanlarında işlerinin arttığını söyledi. Bu kadar insan alındığı için hepsininde yeni bir şey yaratmaya çalıştığını ifade eden Kalkavan, "Biz şimdi dünya IMO kurallarının önüne geçtik. Bir maliye olayı var. Biz üçüncü, dördüncü ya da alt malzeme alığımız taşeronu nasıl takip ederiz. Dünya ticaretin önünü açmak için uğraşırken bizde zorlaştırmak için uğraşıyoruz. Bu ülke gençlere nasıl iş imkanı açacak. Burada kimseyi suçlamıyoruz. Ama öyle hale geldik ki başka dertlerden buralar unutuldu. Ne derdiniz var diye soran yok" dedi.
"Bugün rahat olanlar zamanınızın yerinizin kıymetini bilin" diyen Kalkavan, bu ülkede üretici olmanın gittikçe zorlaştığını söyleyerek herkesin çok dikkatli olmak zorunda olduğunu vurguladı.
Gemilerde bayrak sevmeyi unutun
Gemilerinizde bayrak sevmeyi unutun diyerek tavsiyede bulunan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, "Türk bayrağını seviyorsanız götürün evinize asın" diyerek toplantının gündemini oluşturdu.
Kalkavan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Şuanda ki çalışma potansiyeliyle, gemilerin gelirlerindeki dökmeciler hariç Türk bayrağında kalmanız enayilik. Çünkü 500 dolar fazla kazanmak sizi artıya götürüyor, kazanmamak eskiye götürüyor. Yabancı bayrağa geç 500 dolar al. Sigortadan avantadasın. Müsteşarlığa gidiyorsunuz sürekli para veriyorsunuz. Bazı şeyleri artık anlamak lazım. Bayrağımızı hepimiz seviyoruz. Vicdan azabı da çekmeyin. Bu gemileri yurt dışında yapılmış yatırım olarak bakın. Bu ülkeye böyle hizmet edecekseniz rekabet dışında kalırsınız. Tavsiyem özel bir mal taşımıyorsanız Türk bayrağından çıkın. Belki o zaman anlayacaklar. Şu anda Yönetim'de olan arkadaşımızın hem Türk, hem Malta hem İtalyan bayraklı gemisi var, farklarını söylesin. Bizi iyi görüyorlar, bunlar iyi kazanıyor, cukkaları da var diye düşünüyorlar. Almanya, İtalya, Çin bunlar manyak mı? hepsi deli mi ki yardım yapıyorlar. Süre kazandırıyorlar. Bütün bu devletler deli mi? Sektöre yardım yapıyorlar."
Bu politika devam ettiği sürece Türkiye'de gemi inşanın ömrünün bir-iki sene, yan sanayinin ömrünün de belki ondan biraz daha fazla olacağını söyleyen Kalkavan, "Yazık olacak. Türkiye'de henüz iflas etmiş yada kapanan tersane yok, işi azalanlar var. Tuzla'ya, Yalova'ya gidip görün her gün işçi çıkarılıyor. Tersane kazaları ile ilgili o kadar yaygara koparıldı 26 senede 129 ölü. Bayram tatilinde trafik kazalarında yüzlerce ölü oldu. Kim konuşuyor. hiç kimse... Ben farklı sorunlarınızı dile getirmenizi istiyorum. Bu kadar basit şeylerle verimsiz çalışma lüksümüz yok" dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın krizle ilgili yapacak bir şeyi olamadığını ancak Başbakanın yapabileceğini söyleyen Kalkavan "biz de hiç bir şey yapamayız" dedi. 
Kalkavan, birbirimizin sorununa sahip çıkmazsak hiçbir şey yapamayız diyerek bu bütün dağılınca hepsinin kaybolacağını; yan sanayinin çökeceğini, limanlarda problemler yaşanacağınıve tersanelerin de çökeceğini söyleyerek "Bu kadar büyüttüğümüz sektörü bu hale getirmek üzücü" dedi.
Deniz turizmiyle ilgili Göcek’e Fethiye’nin sahip çıkması gerekli olduğunu şikayetlerini yapmaları halinde kendilerinin destek olacağını belirterek önemli olanın birliğe kötü zamanda sahip çıkmak olduğunu ifade etti.
"Hangi alanda olursanız olun çok ciddi büyük bir tehlike geliyor" diyen Metin Kalkavan, Kurtuluşun satmak ve gemi yapmamak olduğunu dile getirerek, daha önce 2012 siparişleri için sıfır dediğini ve kayıtların onu gösterdiğini söyleyerek "2012’de gemi teslimi sıfır. 2011'de bir kaç tane 2012'de ise hiç gemi teslimi olmaz. Tersane başına bir tane gemi bile düşmüyor. Bu gerçeği görmezseniz çözme şansınız yok. Bizim çektiklerimizi bilmiyorsunuz birde konuştuğumuz için fırça yiyoruz. Dünyada iktidarlar ekonomi yüzünden kayboluyor. Bizim ekonomiye katkımız bittiği gibi ciddi zararımız da var. Geçen sene biz sektör olarak devlete minimum 500 milyon dolar civarında vergi verdik. Çalışmayan adamın vergisi olur mu? Sosyal Sigortalar priminin karşılama oranı yüzde 50’ye düştü. Bunun ne kadar büyük tehlike olduğunun farkında değiller. Herkes bütçe açığını aşıyor biz de azaltmaya çalışıyoruz. Zaman frene basmak zamanı değil. Ciddi bir problem var. Uygulamadığımız stratejiye bakmak lazım. Zaman su gibi akıp geçiyor. Olan bu ülkeye oluyor. Bugün rahatsınız diye hep böyle olacağınızı düşünmeyin. Yarın büyük ödemeler geldiğinde ödeyemezsiniz. Bu piyasanın kıza zamanda ayağa kalkacağını unutun. Ne kadar süreceği belli olmaz. Çok uzun bir maratona başlıyoruz. Bünyenin çok kuvvetli olması ve buna göre hazırlanmanız lazım" diyerek konuşmasını tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder