t.dince®

21 Aralık 2009 Pazartesi

'KENT' SİMGESİ OLAN 'HAYDARPAŞA LİMANI' NI RANTA AÇMA PROJESİ

     Haydarpaşa'yı ranta açma projesine onay!

     Emperyalist sisteme eklemlenmenin sembol projelerinden olan ve 1980’lerden itibaren gündemden hiç düşmeyen Haydarpaşa projesi’ne Belediye Meclisi onay verdi
Dünya Bankası’nın 1990’larla birlikte gündeme getirdiği, Ali Müfit Gürtuna’nın "mega proje"ye dönüştürdüğü, AKP hükümetinin Çalık Grubuna servis ettiği Haydarpaşa Projesi dün gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında oy çokluğu ile kabul edildi.

     AKP hükümetinin 2004 yılında yasalaştırdığı geçici bir madde ile arazinin mülkiyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne, planlama yetkisi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na verilmiş, yerel yönetimlerin projeyi aynen onaylaması ise zorunlu hale getirilmişti. Bir yıl sonra ihalesi Çalık Grubu'na verilen ve her aşamasında aleniyet esas olmasına rağmen ısrarla saklanan proje, 24.06.2006 tarihinde İstanbul 5 No’lu Koruma Kurulu’nun aldığı "Kentsel ve Tarihi Sit Alanı" kararı ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun hükümlerine tabi hale gelmişti.
Projenin Ankara’da ihale edilip bitirilmesi imkansız hale geldiğinden bir sene sonra proje için, İBB ile TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü bir protokol yaparak “1/5000 ve 1/1000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri Sahası Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” çalışmalarını Belediye'nin yapmasını karara bağlamışlardı.

     Yetkisiz olduğu halde Belediye’nin iştiraki olan BİMTAŞ, 1/5000 ölçekli “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nı hazırladı ve Belediye Meclisi’ne sundu. Kadıköy meydanı ve çevresi de dahil edilerek yeni ismi "1/5000 Ölçekli Haydarpaşa Garı, Liman ve Geri Sahası ile Kadıköy Meydan ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı" olan proje hakkında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporunu değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi dün aldığı kararla planı oy çokluğu ile kabul etti.
Yine Belediye’nin hazırladığı ve Temmuz ayında askıya çıkarılan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda Mtx kodu ile ticaret, turizm, kültür ve konut merkezi olmasına karar verilen alanın büyüklüğünün 126 hektar olduğu belirtildi. Planın uygulamabilmesi için itirazlar ve Koruma Kurulu’nun onayının ardından 1/1000 ölçekli planın yapılması ve onun da Meclis onayından sonra Koruma Kurulu'na gitmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder